Jonas Roosens

Antwerpse fiscaal magistraat Peter van Calster mag weer aan het werk

Het ontslag van de Antwerpse fiscaal magistraat Peter van Calster is in beroep teruggedraaid. In februari vorig jaar werd Van Calster ontslagen omdat hij zijn job als magistraat misbruikt zou hebben om opzoekingen te doen bij de telecom-operatoren. Zijn straf is nu omgevormd tot een schorsing van een jaar. 

Van Calster hield zich in het verleden bezig met een aantal grote dossiers van diamantfraude. Hij stond bekend als fraudejager en kwam in die hoedanigheid meer dan eens in botsing met collega's en oversten. Van Calster moest voor de tuchtrechtbank komen omdat hij eigenhandig een privé-onderzoek was gestart. Omdat hij ervan overtuigd was dat zijn
telefoon werd afgeluisterd, had hij opzoekingen gedaan bij de telecomoperatoren Proximus en Telenet.

In eerste aanleg werd Van Calster door de tuchtrechtbank ontslagen, wat voor een magistraat een maatregel is die zelden wordt toegepast. Maar Van Calster ging in beroep en daar werd zijn ontslag ongedaan gemaakt. In de plaats kreeg hij een schorsing van een jaar. Van Calster zit al 17 maanden geschorst thuis, dus hij gaat meteen weer aan de slag.

Meest gelezen