Belga

Artsenverenigingen roepen huisartsen op om elektronische attest niet meer te gebruiken

De artsenverenigingen ASGB/Kartel en BVAS raden huisartsen aan om het eAttest niet meer te gebruiken. Dat attest moest de papieren getuigschriften vervangen, maar er zijn vragen over het fiscale aspect van het eAttest.   

Sinds 6 februari kunnen huisartsen hun getuigschrift voor verstrekte hulp elektronisch doorsturen naar het ziekenfonds van de patiënt die contant betaalt. De patiënt wordt sneller terugbetaald en de arts is verlost van een stuk papierwerk, zo meldde minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD).

"Maar waar de overheid niet aan gedacht heeft bij de invoering van het eAttest, is het fiscale aspect", zegt de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS). "Het eAttest heeft namelijk geen enkele bewijskracht naar de fiscus toe."

"Bij het oude systeem hebben we een papieren boekje waar genummerde attesten in staan. De fiscus kan dus heel makkelijk nagaan of die nummering klopt. In het nieuwe systeem staat alles in een Excel-tabel, maar daar kan je makkelijk lijnen uit laten verdwijnen", legt Marc Moens van de BVAS uit.

Bewijskracht

Ook de artsenvereniging ASGB/Kartel roept zijn leden op om het systeem niet meer te gebruiken, tot er duidelijkheid is over de fiscale bewijskracht van het systeem.

"We hebben vernomen dat er overleg gaande is met de FOD Financiën, maar een duidelijke garantie dat vaststaat dat de fiscus de verzamelstaat uit onze software zal accepteren als officieel bewijsstuk, hebben wij niet gekregen", laat ASGB/Kartel weten.

Domus Medica, een derde artsenvereniging, maakt zich zorgen over het systeem, maar raadt het voorlopig niet af. "Domus Medica stelt aan haar huisartsen voor om goed de afweging te maken of ze onder deze omstandigheden willen starten of verdergaan met het eAttest."

Meest gelezen