Videospeler inladen...

Boko Haram laat meer dan 100 gekidnapte Nigeriaanse schoolmeisjes vrij

In Nigeria heeft de terreurgroep Boko Haram bijna alle 110 schoolmeisjes vrijgelaten, die ze vorige maand hadden ontvoerd in het dorp Dapchi. De vrijlating ging gepaard met een waarschuwing van Boko Haram: “We laten ze vrij uit medelijden, maar stuur je dochters nooit meer naar school”.

De Nigeriaanse terreurgroep Boko Haram heeft bijna 110 schoolmeisjes vrijgelaten, die ze vorige maand hadden ontvoerd in het dorp Dapchi. De extremisten reden rond twee uur ’s nachts met negen voertuigen naar het centrum van Dapchi en lieten de meisjes daar achter.

“Dit is een waarschuwing voor jullie allemaal”, zouden de extremisten tegen de inwoners gezegd hebben. Volgens inwoner Ba'ana Musa zeiden ze: “We laten ze vrij uit medelijden, maar durf je dochters nooit meer naar school te sturen.” “Boko Haram” betekent dan ook “westers onderwijs is verboden” in de Hausa-taal.

"Er werd geen losgeld betaald"

"101 van de 110 schoolmeisjes zijn bevrijd", dat meldt Bashir Ahmad, assistent van de Nigeriaanse president. De meeste van de vrijgelaten meisjes zijn moslim. “Na bevraging van de meisjes kan dat aantal nog aangepast worden.”

"Er werden geen losgeld betaald", zei de minister van Cultuur en Toerisme, Lai Mohammed. De meisjes werden vrijgelaten "door onderhandelingen met hulp van een aantal vrienden van Nigeria, en zijn geen voorwaarden aan verbonden”.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

"De meisjes zijn in het algemeen ziekenhuis"

“De meisjes bevinden zich nu in het algemeen ziekenhuis van Dapchi, de hulpverleners zijn bij hen”, zei de minister nog. “Net als bij de vrijgelaten meisjes uit Chibok, gaan we deze meisjes nog even afzonderen en begeleiden, voor we ze terugsturen naar school.”

De ontvoering deze grote hoeveelheid meisjes en de manier waarop de Nigeriaanse regering reageerde, deed terugdenken aan de ontvoering in 2014 door Boko Haram van de 276 meisjes van een kostschool in Chibok. Ongeveer 100 van deze meisjes werden nooit meer teruggevonden. 

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

"Geweldig nieuws uit Dapchi"

Hun vrijlating komt er een dag nadat Amnesty International een rapport heeft vrijgegeven waarin staat dat de Nigeriaanse militairen verschillende aanwijzingen, die deze ontvoering aankondigde, niet hadden opgemerkt. Het leger deed het rapport af als een "regelrechte leugen".

De Nigeriaanse regering heeft ondertussen de vrijlating van de meisjes met enthousiasme aangekondigd op Twitter. "GEWELDIG NIEUWS uit Dapchi, Yobe State. Dank god voor de veilige terugkeer van onze zussen", dat heeft de assistent van de Nigeriaanse president Muhammadu Buhari getweet.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.
Videospeler inladen...

Meest gelezen