Cathérine Verleysen (links) en Catherine de Zegher.

Cathérine Verleysen wordt tijdelijk directeur van het MSK in Gent

De raad van bestuur van het Museum voor Schone Kunsten in Gent heeft Cathérine Verleysen tijdelijk als directeur aangesteld. Dat meldt de stad Gent. Ze vervangt Catherine de Zegher die tijdelijk een stap moest opzijzetten na de heisa rond de Toporovskicollectie.

Het MSK in Gent heeft een nieuwe (tijdelijke) kapitein: Cathérine Verleysen moet het museum de komende tijd door de woelige wateren loodsen waarin het is terechtgekomen als gevolg van de omstreden Toporovskicollectie. Die verzameling Russische kunst was tot half januari in een tentoonstelling te zien, maar is mogelijk vals.

Als gevolg van de heisa moest directeur Catherine de Zegher op 7 maart tijdelijk een stap opzijzetten in afwachting van de resultaten van een onafhankelijk onderzoek naar de collectie. Met de aanstelling van Verleysen hoopt de raad van bestuur "dat de rust kan weerkeren in het museum en dat de instelling zich weer op de kerntaken kan richten".

Verleysen werkt sinds 2002 bij het MSK, eerst als wetenschappelijk medewerker en sinds 2014 als hoofd van de afdeling collectie en onderzoek. Ze komt uit Antwerpen en studeerde kunstgeschiedenis en oudheidkunde in Gent. Later studeerde ze aan de Sorbonne in Parijs waar ze een doctoraat in de kunstgeschiedenis behaalde.

Hoofd tentoonstellingen Johan De Smet neemt de leiding over de Van Eyck-tentoonstelling, de grootste en meest ambitieuze ooit over de schilders waarmee het museum in het Van Eyck-jaar in 2020 wil uitpakken. 

Meest gelezen