AFP or licensors

Europese Commissie wil nieuwe belasting voor internetgiganten

Een belasting van drie procent voor grote digitale bedrijven. Dat voorstel doet Eurocommissaris voor Financiën Pierre Moscovici aan het Europees Parlement en aan de lidstaten. Het moet een eerste stap zijn om internetreuzen eerlijker te belasten.  

Drie procent op korte termijn

De Europese Commissie wil een eengemaakt belastingssysteem voor digitale bedrijven die actief zijn in Europa. Die bedrijven zijn vaak niet fysiek aanwezig in de landen waar ze geld verdienen. Ze worden dan enkel belast in het land waar hun hoofdkwartier zich bevindt. Vaak is dat de VS. Momenteel betalen digitale bedrijven gemiddeld negen procent belastingen, tegenover 23 procent voor gewone bedrijven. De Europese Commissie wil grote digitale bedrijven nu voor drie procent op bepaalde inkomsten belasten.

De belasting werkt als volgt. Stel, als gebruiker betaal je om online iets door te verkopen. Of, een bedrijf verkoopt ruimte op zijn site om een advertentie te plaatsen. Die inkomsten zullen met drie procent worden belast. De belasting zal geïnd worden door de lidstaten waar de gebruikers zich bevinden. Bedrijven moeten zelf aangeven hoeveel inkomsten ze boeken. In tegenstelling tot bij de gewone vennootschapsbelasting zullen alle inkomsten belast worden, en niet alleen de bedrijfswinst (na aftrek van verliezen en kosten).

Het gaat enkel om digitale bedrijven die meer dan 50 miljoen per jaar verdienen in Europa en 750 miljoen wereldwijd, zoals bijvoorbeeld Airbnb en Uber. Commissaris Moscovici verwacht dat de belasting 120 bedrijven zal treffen en 5 miljard per jaar zal opleveren. Amazon, iTunes, Netflix en Spotify worden niet belast, want zij rekenen al btw op hun abonnementen aan. 

Nieuw conflict met Trump?

Het belastingvoorstel van de Commissie komt op een delicaat moment, nu de VS een invoertaks aankondigde op aluminium en staal. De Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin vindt dat de belasting vooral Amerikaanse bedrijven viseert. Commissaris Moscovici verdigde Europa in de personferentie deze middag: "Dit is noch een GAFA-belasting (belasting voor Google, Apple, Facebook, Amazon, red.), noch een belasting tegen de VS". 

Ook binnen de EU is niet iedereen het eens met het voorstel. Ierland en Luxemburg zijn door hun lage belastingen aantrekkelijk voor digitale reuzen, en willen dat voordeel niet verliezen.  Frankrijk, Spanje, Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk tonen zich wel enthousiast. Het Europees Parlement heeft uiteindelijk ook enkel een adviserende rol. Lidstaten kunnen niet worden verplicht om de belasting te heffen. 

Videospeler inladen...

Lange termijn

Deze "interimbelasting" moet op lange termijn vervangen worden door een "normale" vennootschapsbelasting op de bedrijfswinst van digitale bedrijven.  Ze worden dan niet belast volgens hun fysieke aanwezigheid, maar volgens "digitale aanwezigheid". Digitale bedrijven moeten dan zoals traditionele bedrijven worden belast als ze aan één van deze drie voorwaarden voldoen: 

  • zeven miljoen inkomsten per jaar verdienen in een lidstaat
  • 100 000 gebruikers per jaar in een lidstaat
  • 3000 contracten met gebruikers per jaar in een lidstaat 


De Europese regeringsleiders zullen het voorstel morgen een eerste keer bespreken, op een Europese top in Brussel. De Franse president, Emmanuel Macron, toonde zich al voorstander van een uitgebreide belasting voor digitale bedrijven.

De Europese vakbonden tonen zich enthousiast voor het voorstel, de Europese werkgevers willen liever een belasting op mondiaal niveau.  Europees Parlementslid voor N-VA Sander Loones zegt: "Indien we in de OESO geen consensus vinden, is er iets te zeggen voor gezamenlijke afspraken in Europa over wat te doen met digitale activiteiten. We zullen daarom de voorstellen van de Commissie bestuderen." Ook organisaties als Oxfam dringen aan om belastingen grondig aan te passen aan de digitale economie. 

Bekijk de volledige persconferentie van commissaris Moscovici hier

Meest gelezen