foto Lisa Decré

Gedicht "Landverhuizers" van Carmien Michels op duizenden postkaarten

21 maart, de lente begint en dus is het de Wereldpoëziedag van Unesco. Carmien Michels heeft haar nieuwe gedicht "Landverhuizers" op duizenden postkaarten laten drukken. Ze hoopt dat die allemaal verstuurd worden, in het beste geval naar mensen die echt verhuisden naar een ander land. Zo wil Michels de aandacht vestigen op migratie en poëzie.     

Het gaat om een initiatief van uitgeverij Polis, de vzw Curieus en het festival Gelijkheid / Gelijkheid on Tour. De actie duurt een vol jaar, tot de volgende Wereldpoëziedag bij het begin van de lente in 2019. De komende weken en maanden raken nog boekhandels, schrijfpunten en postbussen bekend waar de postkaarten beschikbaar zijn, en waar ze verstuurd kunnen worden. Curieus wil ook graag weten waar de kaartjes terechtkomen. Wie een gedicht in de bus vindt, kan dat op #landverhuizers delen.     

Migratie, transmigratie en de stille kracht van poëzie

Weinig onderwerpen zijn zo actueel als migratie. We hebben allemaal een geschiedenis van onderweg zijn, zoeken naar een warm nest, een veilige thuis. Tegelijk hechten we belang aan onze roots en familie.  En iedereen kent mensen die om welke reden dan ook hun stek hebben achtergelaten voor het verre buitenland. Podiumdichteres Carmien Michels wil die emigranten verrassen. Ze schreef "Landverhuizers" voor een vriendin die naar Colombia verhuisde. U vindt het gedicht hieronder.  

Meer informatie vindt u hier en hier.

Carmien Michels komt van ver

Carmien Michels (°1990) is een internationaal actieve en bekroonde beoefenaar van Poetry Slam. Ze debuteerde met de roman "We zijn water" bij De Bezige Bij in 2013. Twee jaar later verscheen "Vraag het aan de bliksem". Haar poëziedebuut "We komen van ver" schreef ze in 2017 in het buitenland, het verscheen bij Polis.  

Een vrouwelijke Johnny Cash, krachtig, diep persoonlijk en met een politiek engagenement dat je niet vaak hoort.  

Stefan Hertmans over Carmien Michels

Meest gelezen