Videospeler inladen...

Griep op de terugweg

Uit de wekelijkse cijfers van het wetenschappelijk instituut volksgezondheid blijkt dat het aantal nieuwe gevallen van griep vorige week gedaald is. Dat is voor het eerst in weken. 

Vorige week waren er gemiddeld 675 griepconsultaties per 100.000 inwoners. Dat is nog altijd ruim over de epidemische drempel van ongeveer 140 wekelijkse consultaties, maar al een stuk minder dan twee weken geleden.   De epidemie duurt intussen al wel bijna twaalf weken. Dat terwijl een gemiddelde griepepidemie maar acht weken duurt. 

Er zijn vorige week vooral minder volwassenen met griep naar de huisarts zijn gegaan. Het aantal jonge kinderen met griep stijgt nog wel.  Ook bij mensen boven 65 jaar houdt de griep nog lelijk huis.

Op weg naar record?

Het ziet er voorlopig naar uit dat de huidige epidemie erger zal zijn dan vorig jaar en het jaar daarvoor.  In ons land hebben nu, naar schatting, 628.000 mensen griep gehad. Ter vergelijking: vorig jaar waren er dat maar 490.000. We evolueren dus stilaan naar cijfers van de recordepidemie van het seizoen 14-15. Toen zijn 740.000 Belgen besmet met het griepvirus. 

De experts verwachten dat de epidemie zeker nog zal aanhouden tot aan de paasvakantie. Waarom het virus nu langer in het land blijft dan normaal is nog niet helemaal duidelijk. De ernst van het virus wordt omschreven als "matig", het aantal gevallen met ernstige complicaties is  laag. Ook het aantal overlijdens valt relatief mee.  

Meest gelezen