Videospeler inladen...

GroenLinks en lokale partijen op weg naar goed resultaat in Nederland

De lokale partijen zijn, nu 97,5 procent van de stemmen geteld is, de grote winnaars van de gemeenteraadsverkiezingen in Nederland. Ze staan volgens cijfers van de NOS op 32,7 procent, tegen 27,6 procent bij de vorige verkiezing. De opkomst is met 55 procent iets hoger dan de vorige keer. De grote steden wijzen op winst van de partij GroenLinks van Jesse Klaver en op de doorbraak van DENK, de partij die vooral mikt op kiezers met een migratieachtergrond. De stembureaus zijn woensdagavond om 21 uur dichtgegaan.

In Nederland lijken de lokale partijen en GroenLinks de winnaars te worden van de gemeenteraadsverkiezingen. Het is  nog wachten op betrouwbare feiten, maar uit een aantal exitpolls in grote steden blijkt de GroenLinks en DENK op winst staan.

GroenLinks is de partij van partijleider Jesse Klaver. De partij zette vorig jaar een goed resultaat neer bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Toen werden 14 politici van GroenLinks verkozen, het hoogste aantal uit de partijgeschiedenis.

GroenLinks lijkt de grootste partij te worden in Amsterdam, Eindhoven en Utrecht. In Amsterdam behaalt GroenLinks 10 zetels met 69 procent van de stemmen geteld. PvdA behaalt nog maar 5 zetels in Amsterdam.

De PVV komt in een aantal gemeenten voor het eerst in de raad, maar lijkt het toch niet erg goed te doen. In Den Haag gaat de partij van Wilders van 7 naar 2 zetels. In Rotterdam blijft de PVV steken op 2 zetels. 

In Rotterdam lijkt de partij Leefbaar Rotterdam de gemeenteraadsverkiezingen met overmacht te hebben gewonnen. De partij staat op elf zetels, met 90 procent van alle stemmen geteld. Leefbaar heeft een ruime voorsprong op de naaste concurrenten. Dat zijn VVD, PvdA, D66 en GroenLinks. Zij halen allemaal vijf zetels.

Meest gelezen