Videospeler inladen...

België staat stil bij aanslagen 22/3: hoe worden de slachtoffers vandaag herdacht? 

Op 22 maart 2016 werd ons land getroffen door bloedige terreuraanslagen. 32 mensen kwamen om, meer dan 300 anderen raakten gewond. Alle slachtoffers worden vandaag herdacht tijdens ingetogen herdenkingsmomenten. Zowel op de luchthaven van Zaventem, als in het metrostation Maalbeek wordt een minuut stilte gehouden. 

Een speech van Koning Filip, veel muziek en beklijvende getuigenissen van slachtoffers en nabestaanden: de herdenking van de aanslagen vorig jaar liet niemand koud. Nu zijn we precies twee jaar na de aanslagen en ook vandaag worden de slachtoffers op verschillende plaatsen herdacht. Al zullen de herdenkingsmomenten dit jaar iets soberder ingekleed worden, op vraag van de slachtoffers. 

De eerste herdenkingsplechtigheid gaat door op Brussels Airport, waar 16 mensen om het leven kwamen. Er wordt een minuut stilte gehouden om 07.58 uur: het exacte tijdstip waarop de eerste bom in Zaventem ontplofte. "Naast de slachtoffers, zullen ook premier Charles Michel (MR) en enkele andere ministers aanwezig zijn, net als de burgemeester van Zaventem en Patrick Dewael, voorzitter van de onderzoekscommissie naar de aanslagen," zegt Anke Fransen van Brussels Airport. Michel zal er bloemen neerleggen aan de gedenkplaat in de luchthaven. 

Vorig jaar stegen er even geen vliegtuigen op tijdens het herdenkingsmoment. "Dat zal dit jaar niet zo zijn," zegt Fransen. "Alle diensten op de luchthaven werken zoals op elke andere dag." 

Videospeler inladen...

Nieuwe gedenkplaat met namen slachtoffers op

Daarna volgen nog twee herdenkingsceremonies op de luchthaven, georganiseerd door de slachtofferverenigingen V-Europe en Life4Brussels. De eerste start om 11.00 uur in de terminal van de luchthaven, de tweede een uur later in de Memorial Garden. Daar wordt een nieuwe gedenkplaat ingehuldigd, waarop alle namen van de slachtoffers staan. "Hun namen zullen ook omgeroepen worden," zegt Philippe Vandenberghe van slachtoffervereniging V-Europe. 

Die twee momenten worden wellicht emotioneler. Niet enkel worden ze voorzien van muziek, twee slachtoffers zullen er ook getuigen. "Ikzelf zal een speech geven," zegt Vandenberghe. "Maar we laten ook een vrouw aan het woord die haar arm verloor tijdens de aanslagen." Daarna wordt er een moment voorzien waarop de slachtoffers en nabestaanden de hulpverleners ontmoeten. 

In het metrostation Maalbeek worden alle namen van de slachtoffers omgeroepen voor de minuut stilte. 

An Van Hamme, woordvoerster Brusselse vervoersmaatschappij MIVB

Ook in het Brusselse metrostation Maalbeek is er een ingetogen herdenkingsmoment gepland om 09.11 uur. "Eerst worden via het
metro-omroepsysteem alle namen van de slachtoffers omgeroepen," zegt An Van Hamme van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB. Daarna volgt de minuut stilte en legt premier Michel, samen met minister-president Rudi Vervoort en Brussels burgemeester Philippe Close, bloemen neer in de lokettenzaal. Dit allemaal met muzikale begeleiding. 

Maar ook hier wordt het een korte en sobere ceremonie, al wordt de metrohalte Maalbeek wel even gesloten tijdens de minuut stilte. Gisteren al werden in het metrostation de reclameaffiches vervangen door affiches met de 16 voornamen van de slachtoffers. 

Laatste officiële plechtigheid aan Schumanplein

Tot slot leg de eerste minister bloemen naar aan het herdenkingsmoment in de Wetstraat, op het Schumanplein. Het is bedoeld als huldebetuiging voor alle slachtoffers van terroristische aanslagen in België, maar ook in het buitenland. 

Meest gelezen