Videospeler inladen...

Kolonel Van Pee en andere hoge militairen vrijwillig tijdelijk op non-actief

Luchtmachtkolonel Harold Van Pee en verschillende andere hoge militairen gaan vrijwillig tijdelijk op non-actief. Ze trekken zich terug tot het einde van het onderzoek naar wat er gebeurd is met de studie over de langere levensduur van de F-16's.

Van Pee - de projectleider van de vervanging van de F-16's - ligt samen met enkele andere hooggeplaatste militairen onder vuur omdat een rapport met cruciale informatie over de F-16's niet tot bij bevoegd minister van Defensie Steven Vandeput is geraakt.

Over die kwestie heeft de minister een onderzoek gevraagd en tot het einde van dat onderzoek gaat kolonel Van Pee, net als enkele andere hooggeplaatste militairen, tijdelijk en vrijwillig op non-actief. "In de hoop dat de onderzoekers daardoor snel(ler) kunnen uitzoeken wat er nu echt gebeurd is", zegt Van Pee aan persagentschap Belga.

Van Pee is naar eigen zeggen "vrij gerust" in de conclusies van het rapport en blijft ook beschikbaar voor de onderzoekers. De kolonel gaf eerder toe dat hij inderdaad op de hoogte was van het rapport, maar dat de studie "overroepen" was. In de mail met het rapport die onder anderen Van Pee had gekregen, werd overigens gevraagd om de informatie door te geven aan minister Vandeput. Iets wat kennelijk nooit is gebeurd.

Het feit dat de betrokkenen nu vrijwillig even een stap opzij zetten, is volgens minister Vandeput "absoluut geen schuldbekentenis". Hij wil het onderzoek naar het achterhouden van de informatie afwachten en op basis daarvan dan maatregelen nemen.

Meest gelezen