Leuvense wetenschappers werken aan test die drugs opspoort in drankjes

Toxicoloog Jan Tytgat van de KU Leuven hoopt volgend jaar een test te kunnen voorstellen die aantoont of er geknoeid is met drankjes. Dat heeft hij gezegd in Nieuwe Feiten op Radio 1.  Hij sprak daar naar aanleiding van de zaak van 2 meisjes die afgelopen weekend in Antwerpen verkracht waren nadat er een verkrachtingsdrug in hun drankje was gedaan. 

Welk middel er in de drankjes is gedaan, is niet bekend. Maar vermoedelijk ging het om GHB (vloeibare xtc) of rohypnol, twee stoffen die een verdovende werking hebben. Omdat ze geur- en kleurloos zijn, kunnen ze makkelijk ongemerkt in drankjes gemengd worden. Als ze gemengd worden met alcohol, dan wordt hun verdovende werking bovendien versterkt.    

Via het internet kan je kits bestellen waarmee je zelf kan nagaan of er met een drankje geknoeid is. Maar volgens professor Tytgat zijn ze niet helemaal betrouwbaar. Al een paar jaar werkt hij met zijn studenten aan een test die wel 100 procent betrouwbaar is. In Nieuwe Feiten heeft hij gezegd dat de test over een jaar beschikbaar zal zijn. 

"Businesskaartje" met strip

Hoe de test er zal uitzien, is nog niet bepaald. Maar professor Tytgat denkt aan een soort "businesskaartje" waar een strip op zit die je in contact moet brengen met het drankje. Als de strip verkleurt, wijst dat op de aanwezigheid van drugs. 

In afwachting van de test raadt professor Tytgat iedereen die uitgaat aan voorzichtig te zijn, en geen drankjes te aanvaarden van vreemden. Als je slachtoffer wordt van een misdaad en denkt dat de dader met je drank had geknoeid, dan valt dat achteraf nog moeilijk te bewijzen omdat een stof als GHB snel uit het lichaam verdwijnt.  

Meest gelezen