Videospeler inladen...

Liesbeth Van Impe: "En vervolgens gaan we naar de aloude truc: kijk daar een sos"

In de zaak van de achtergehouden F-16-informatie stelt de N-VA zich de vraag wie gelekt heeft en haalt de partij uit naar de SP.A. Volgens Liesbeth Van Impe, hoofdredacteur van Het Nieuwsblad, is dat niet de meest pertinente vraag. Volgens haar reageert de regering "heel flauw" op de kwestie. 

Gisteren bracht oppositiepartij SP.A het nieuws naar buiten dat er binnen het leger een rapport was over de langere levensduur van onze F-16's. Informatie die kennelijk niet tot bij minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) is geraakt. Die reageerde vandaag erg gepikeerd op de SP.A. "Men wil mij politiek beschadigen en defensie de facto afbouwen", klonk het. Zijn partijvoorzitter Bart De Wever verwees dan weer naar het Agusta-schandaal van midden jaren 90.

Liesbeth Van Impe vindt dat De Wever er zo een karikatuur van maakt. "De socialisten die vandaag met dit verhaal op tv komen, zaten nog op de schoolbanken ten tijde van Agusta.  Deze regering moet verantwoordelijkheid nemen voor haar eigen beleid, de oppositie doet in dezen haar werk. Bart De Wever vraagt zich af wie het gelekt heeft. Ik denk dat de meer pertinente vraag is: "Hoe komt het dat mijn minister dit niet wist?". Daar moet alle focus nu op liggen", aldus Van Impe in "De afspraak".

De reactie van de regering op deze kwestie is "heel flauw", vindt de hoofdredacteur van Het Nieuwsblad. "Als we zeggen "het leger is geen staat binnen de staat"- en ik geloof dat - en we willen ook niet dat het dat wordt, dan moet je vandaag hyperstreng zijn. Ik zie een regering die met de voeten aan het slepen is: drie weken voor een audit, pas over vier weken debat in het parlement. En vervolgens gaan we naar de aloude truc: kijk daar een sos."

"Wilde Vandeput het wel weten?"

Volgens Van Impe zit minister Vandeput hoe dan ook met een "majeur probleem". De minister mag dan niet op de hoogte geweest zijn van het rapport over de F-16's. "Maar dat betekent niet dat het probleem politiek opgelost is", klinkt het. "Als een pak generaals beslissen om de informatie niet door te geven, met welk gezag spreekt Steven Vandeput vandaag over dat beslissingsproces?"

"Wilde hij het wel weten", vraagt Van Impe zich bovendien af. "Als ik gisteren zie hoe rap er gegaan wordt van "Ik heb deze nota nooit gezien. Ik weet niet meer wie bij het leger ik mag vertrouwen" naar "Maar die nota is niet belangrijk. We gaan toch niet met vliegtuigen van 65 jaar oud vliegen"... Dan denk ik: wow, dat is snel gegaan."

Meest gelezen