Mechelaars moeten zelf kademuren herstellen

De stad Mechelen en De Vlaamse Waterweg NV nemen volgende week de kademuren van de Dijle in de Mechelse binnenstad onder de loep. Op veel plaatsen brokkelen ze af of zijn er grote verzakkingen en barsten. Inwoners langs de kade zijn verplicht om hun stuk muur te herstellen in de oorspronkelijke staat.

Grondige inspectie

De voorbereidingen van de renovatiewerken gaan volgende week al van start. De Stad Mechelen en De Vlaamse Waterweg NV gaan overal aan het water kijken waar er schade hersteld moet worden. Er zijn 400 woningen langs de kademuren. De eigenaars van die huizen moeten de kosten van de werken zelf betalen. De inspectie en verdere opvolging zal wel ondersteund worden door de stad en De Vlaamse Waterweg. 

"Kademuren zijn van essentieel belang"

"Kademuren zijn essentieel om de woningen te beschermen", zegt Bart De Nijn (N-VA), schepen van openbare werken. "Kijk maar naar Brugge, daar is een huis helemaal in elkaar gezakt omdat een muur slecht onderhouden was. Het is dan ook de verantwoordelijkheid van de eigenaars om ze in goede staat te houden."

Niet alles van de muren is in privé-bezit. Mechelen zal nog de helft van de muren zelf moeten restaureren. De stad kan daarvoor rekenen op Europese subsidies. 
 

Meest gelezen