Eengemaakt "News City" bundelt nieuwsredacties Medialaan en De Persgroep

De nieuwsredacties van De Persgroep Publishing (o.a. Het Laatste Nieuws) en Medialaan (o.a. VTM Nieuws) zullen intens samenwerken als eengemaakte nieuwsdienst onder de naam News City. Dat laten de twee huidige moederbedrijven weten. Op termijn zullen alle medewerkers van onder meer Het Laatste Nieuws, VTM alsook HUMO en Dag Allemaal samenwerken vanop één locatie, maar waar is nog niet bekend.

Eerder dit jaar raakte al bekend dat de grootste kranten­uitgever en de grootste commerciële omroep zouden samensmelten tot één bedrijf. De nieuwe naam van dit mediabedrijf is nog niet bekend, wel dat deze fusie dus ook gevolgen heeft voor de verschillende nieuwsredacties binnen beide bedrijven. Onder het huidige Medialaan valt niet enkel VTM, maar ook de radiozenders Qmusic en Joe.  De Persgroep Publishing geeft onder meer Het Laatste Nieuws, De Morgen, HUMO en Dag Allemaal uit.

Al die nieuwsredacties zullen inclusief digitale takken vtmnieuws.be en HLN.be samengebracht worden onder de naam "News City". Die eengemaakte redactie zal alle verschillende nieuwsmedia bedienen "zowel in tekst als video, op eender welke drager: van televisie over print, online tot radio", zo laten beide bedrijven weten. "De ambitie is om dé referentie te worden in Vlaanderen voor nieuws."

Banenverlies?

Vanmorgen heeft Peter Bossaert, de CEO van de fusiegroep, de toekomst­plannen toegelicht op een bijzondere ondernemingsraad. Daarna waren er informatiesessies voor het personeel in Kobbegem (De Persgroep) en Vilvoorde (Medialaan).  Er zouden niet meteen jobs verdwijnen, al is er op de bijzondere ondernemingsraad wel gesproken over meer samenwerking tussen de verschillende redacties die momenteel voor verschillende media werken.

Maand na maand horen we dat mensen moeten vertrekken op verschillende afdelingen zonder dat daarover degelijk sociaal overleg is geweest.

Tijs Hostyn, christelijke bediendenvakbond LBC - NVK

"Er is vandaag geen banenverlies aangekondigd, toch heerst er onzekerheid bij het personeel", zegt Tijs Hostyn van de christelijke bediendevakbond LBC- NVK. "Het sociaal overleg bij De Persgroep verloopt erg moeilijk. Zo is de integratie van de redacties van de Sanoma-magazines binnen De Persgroep nog steeds niet volledig afgerond. Maand na maand horen we dat mensen moeten vertrekken op verschillende afdelingen, zonder dat daarover degelijk sociaal overleg is geweest." Hostyn twijfelt eraan of deze samensmelting tussen twee mediareuzen wel goed sociaal begeleid zal worden.

Eén redactie, drie bazen

De Persgroep Publishing en Medialaan benadrukken dat elke nieuwsredactie binnen "News City" haar eigen hoofdredacteur behoudt: Dimitri Antonissen (HLN.be, vtmnieuws.be en centrale digitale nieuwsdesk), Frank Depoorter (Het Laatste Nieuws), Nicholas Lataire (VTM Nieuws), Klaus Van Isacker en An Meskens (magazines) en Jörgen Oosterwaal en An Goovaerts (De Morgen en HUMO) nemen de leiding van die deelredacties op zich.

"News City" zelf krijgt een driekoppige directie: Directeur Nieuws Paul Daenen (nu De Persgroep Publishing), die zich vooral op de dagelijkse actualiteit zal focussen, Directeur Nieuws Kris Hoflack (nu VTM Nieuws), die zich op het langetermijnnieuws, de sport en de journalistieke dossiers focust, en Managing Editor Nieuws Kurt Minnen (nu De Persgroep Publishing), die de zakelijke kant voor zijn rekening neemt.

Locatie?

Op termijn verhuizen alle nieuwsredacties naar één locatie. Naar waar en tegen wanneer dat zal gebeuren, is nog niet bekend. Medialaan heeft zijn kantoren in Vilvoorde, De Persgroep Publishing zit in Kobbegem, bij Asse. "De piste van Antwerpen wordt onderzocht", zo klinkt het momenteel.

De driekoppige directie begint vanaf april al te werken in hun nieuwe functie.  In totaal zullen er 400 mensen voor "News City" werken, onder wie journalisten, eindredactie, lay-out en productie.

Meest gelezen