Ook Brian Acton (ex-WhatsApp) roept op om Facebook te deleten

Ook Brian Acton, een van de mede-oprichters van WhatsApp, heeft op Twitter een oproep gedaan om Facebook te verlaten. Op zijn Twitteraccount schrijft hij "It's time. #deletefacebook". De hashtag is trending in de nasleep van het dataschandaal rond Cambridge Analytica waarin ook de sociaalnetwerksite een centrale rol heeft. Intussen klaagt een groep aandeelhouders Facebook ook aan. 

Acton is een van de mede-oprichters van de berichtendienst WhatsApp. In 2014 werd het bedrijf door Facebook overgekocht voor zo'n 19 miljard dollar (15 miljard euro).  Oprichters Jan Koum en Brian Acton waren dus op slag steenrijk.

Koum staat nog steeds aan het hoofd van WhatsApp. Acton verliet het bedrijf eerder dit jaar om een eigen bedrijf op te starten dat werkt op het kruispunt tussen non-profit, technologie en communicatie.  Acton heeft intussen al 50 miljoen dollar geïnvesteerd in Signal, het onafhankelijke alternatief voor WhatsApp. 

Acton schrijft nu op Twitter dat "het tijd is om Facebook te verlaten". Enkele dagen geleden raakte bekend dat persoonlijke informatie van 50 miljoen gebruikers van Facebook stiekem is doorgespeeld aan databedrijf Cambridge Analytica. Die gegevens speelden een rol in de verkiezingscampagne van de Amerikaanse president Donald Trump de verkiezingen te helpen winnen.  

Acton is niet de eerste grote naam die zijn ongenoegen over Facebook uit. Vorig jaar zei Chamath Pailhapitiya (ex-Facebook) ook al dat er met Facebook "een tool gecreëerd is die het sociale weefsel van de maatschappij verscheurt".  Gebruikers roepen op sociale media op Facebook de rug toe te keren via de hashtag #deletefacebook.  De Amerikaanse toezichthouder FTC onderzoekt of privacyregels zijn geschonden en kan boetes opleggen. 

Aandeelhouders klagen Facebook aan

Een groep investeerders heeft Facebook intussen voor de rechter gesleept. Ze eisen een compensatie voor de dreun die het aandeel heeft gekregen door de affaire over misbruik van gebruikersgegevens. Deze week verdampte al zo'n 9 procent van de waarde van het bedrijf achter de grootste sociaalnetwerksite ter wereld.

Facebook-aandeelhouder Fan Yuan heeft de rechtszaak opgestart in San Francisco, meldt de Amerikaanse zender CNN. Hij deed dat namens een onbepaald aantal aandeelhouders die aandelen kochten tussen 3 februari 2017 en 19 maart 2018. Facebook heeft "valse en misleidende verklaringen" afgelegd over zijn beleid en verzweeg dat derden toegang kregen tot gegevens van miljoenen mensen die daar niet van op de hoogte waren, luidt de aanklacht.

Meest gelezen