Video player inladen...

Hoorzittingen met de legertop over F-16-dossier: níét vandaag, wel op 18 april

De legertop zal meer tekst en uitleg geven over het dossier van de F-16's op woensdag 18 april. Dat is zopas beslist in de commissie Landsverdediging. Oppositiepartijen SP.A en Groen hadden de legertop om uitleg gevraagd over het rapport, waaruit blijkt dat de Belgische F-16's langer kunnen vliegen dan gedacht. Maar die zitting komt er dus pas na de paasvakantie, en niet vandaag zoals SP.A en Groen hadden gevraagd.

Momenteel vergadert de commissie Landsverdediging in het federaal parlement. Op de agenda staan allerlei vragen over de Belgische F-16's. Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) had altijd gezegd dat het onmogelijk was om de straaljagers langer in dienst te houden, maar dat blijkt niet te kloppen. Een rapport van Lockheed Martin, dat de F-16's gebouwd heeft, toont aan dat de F-16's zes jaar langer kunnen blijven vliegen.

Minister Vandeput verklaart dat hij het rapport nooit gekregen heeft. Oppositiepartijen SP.A en Groen vragen dat de legertop ook naar de commissie komt om extra uitleg te geven, en wel zo snel mogelijk. Maar dat voorstel van de oppositie is weggestemd in de commissie: de geplande hoorzitting met de legertop komt er op woensdag 18 april, na de paasvakantie. Vandaag verschijnt de legertop dus niet in het parlement.

Vandeput heeft zelf een externe audit besteld over de zaak. De eerste resultaten daarvan zijn pas over drie weken bekend. Voor de geplande hoorzitting zullen die eerste bevindingen er wel zijn.

"Groot probleem"

Groen en SP.A krijgen op korte termijn dus niet de uitleg waar ze om vragen, een beslissing waar ze niet over te spreken zijn. "Het is duidelijk dat de meerderheid overlegd heeft om het dossier uit te stellen tot na Pasen", zo laat Kamerlid Dirk Van der Maelen weten via Twitter. "Dit is een groot politiek probleem."

Groen wilde zo snel mogelijk uitleg van kolonel Van Pee, die het vervangings­dossier van de F-16's leidt, alsook van Frederik Vansina, hoofd van de Luchtmacht. Daarnaast wil de partij dat ook vliegtuigbouwer Lockheed Martin zelf meer uitleg komt geven. SP.A pleit ervoor om het dossier te laten uitpluizen door een speciale onderzoekscommissie, binnen de schoot van de commissie Landsverdediging.

Video player inladen...