Portugese kurkeik is uitgeroepen tot boom van het jaar

Een kurkeik van 200 jaar oud is uitgeroepen tot boom van het jaar tijdens een officiële ceremonie in Brussel. Een majestueuze lindeboom uit Bioul in de provincie Namen zat ook in de competitie, maar hij kon niet op tegen de Portugese reus.

Een kurkeik uit Portigal is uitgeroepen tot European Tree of the Year. De boom van 234 jaar oud is geplant in 1783 in Águas de Moura en sindsdien al meer dan twintig gestript van zijn kurk-bast. Naast zijn contributies aan de kurkindustrie is de boom zeer relevant voor het lokale ecosysteem en de strijd tegen klimaatverandering.

De Belgische boom uit de provincie Namen eindigde voorlaatste in de rangschikking. Er waren dertien genomineerde bomen. De Portugese winnaar werd ook wel de fluitende kurkeik genoemd, omwille van het feit dat dagelijks er talloze vogels in zijn kruin neerstrijken om er hun lied ten gehore te brengen.

De Portugees verzamelde meer dan 26.000 stemmen. Op de tweede plaats eindigde een Spaanse iep met 22.000 stemmen en een Russische eik met een goeie 21.000 stemmen. Portugal deed voor het eerst mee aan de competitie.

Meest gelezen