President Myanmar treedt af omdat hij vermoeid is

De president van het Aziatische land Myanmar treedt af. De 71-jarige Htin Kyaw kampt met gezondheidsproblemen. Hij is een trouwe bondgenoot van Aung San Suu Kyi, die beschouwd wordt als de echte leider van Myanmar.  

Htin Kyaw werd verkozen in maart 2016, als eerste verkozen  burgerpresident sinds het militaire regime dat Myanmar een halve eeuw met harde hand bestuurde.  Na zijn aanstelling  werd hij ook het hoofd van de regering. Hij is een trouwe bondgenoot van Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi, die het land de facto leidt als staatsadviseur. Zelf kon ze geen president worden, omdat haar overleden man en haar twee kinderen de Britse nationaliteit hebben. 

Htin Kyaw wordt voorlopig volgens de grondwet opgevolgd door een van de twee vicepresidenten, de 66-jarige voormalige luitenant-generaal Myint Swe. Die stond dicht bij generaal Than Shwe, die jarenlang aan het hoofd stond van het militaire regime.  

Maar wellicht wordt de voorzitter van het parlement later aangesteld als nieuwe president. Dat heeft een woordvoerder van de Nationale Liga voor Democratie gezegd,  de partij van Aung San Suu Kyi. 

Meest gelezen