Stephan Vanfleteren gordt de surfplank om voor nieuwe portrettenreeks

Stephan Vanfleteren heeft een boek en een expo klaar met portretten van surfers wereldwijd. Daarbij brengt de fotograaf zowel levende legendes als gewone liefhebbers in beeld. "Een golf is als een mensenleven", zegt hij in "De wereld vandaag". Vanavond was Vanfleteren ook te gast in "De afspraak" (video onderaan).

"Surf tribe": zo heten het nieuwe boek én de bijhorende tentoonstelling van Stephan Vanfleteren. De fotograaf reisde de wereld rond om surfers in allerlei culturen en omstandigheden te fotograferen. 

"Het was een toevallige samenloop van omstandigheden", zegt hij in "De wereld vandaag" op Radio 1 over zijn beweegredenen (zie audio onder). "Een vriend in Knokke vertelde me dat de stad zich als een surfstad wil profileren. Tegelijk heeft de stad een traditie van fotografie. Samen deden we een voorstel en we kregen groen licht."

"Overal ter wereld hebben we plekken bezocht waar surfen een rol speelt. We hebben zowel competitiesurfers gevolgd, maar het ging verder dan dat. We bezochten plaatsen waar levende legendes wonen, maar even goed spraken we mensen op het strand aan die we interessant vonden en die op een of andere manier bijzonder waren."

Moeder natuur

Vanfleteren koos het woord "tribe" ("stam") niet toevallig. "Surfers vormen een eigen gemeenschap. Het enige verschil is dat een stam een leider heeft en zij niet. Moeder natuur, de oceaan is hun leider. In Nieuw-Zeeland heb ik surfers gefotografeerd met mokotatoeages op hun gezicht. Hun surfplanken waren als schilden."

"Surfen is een prachtige metafoor voor wat mensen meemaken. Een golf is als een mensenleven. Er zijn golven voor ons, 1 golf is ons eigen leven en daarna komen de golven van onze nakomelingen. Surfers zijn vaak spirituele mensen, sportlui die dicht bij de natuur staan."

Kelly Slater

Een van de grote namen die Vanfleteren voor zijn lens wist te krijgen, is Kelly Slater. "Hij is de beste surfer aller tijden. Hij is 11 keer wereldkampioen, maar hij is meer dan dat. Het is een mythische figuur."

Opvallend: Vanfleteren bleef weg van het water en koos voor serene portretten in zijn typische zwart-witstijl. "Er bestaat zoveel prachtig werk van collega's die actie fotograferen, ook onder water. Dat vraagt niet alleen kennis van fotografie, maar ook van de zee. Eigenlijk moet je hiervoor zelf een surfer zijn. Op dat vlak kon ik niks nieuws brengen. In mijn niche van zwart-wit probeer ik dat wel te doen."

De tentoonstelling "Surf tribe" loopt van 24 maart tot en met 27 mei in cultuurcentrum Scharpoord in Knokke. Het boek ligt in de boekhandel.

Kelly Slater
© Stephan Vanfleteren
Tamaroaarii Kalama (Hawaï)
© Stephan Vanfleteren
Edu en Jorge Roman (Spanje)
© Stephan Vanfleteren
Mamadou Samba (Senegal)
© Stephan Vanfleteren
Fabio Agostinho Da Costa (Sao Tomé)
© Stephan Vanfleteren
Corinne Helmers (Australië)
© Stephan Vanfleteren
Luke Guinaldo (Californië)
© Stephan Vanfleteren
Made Switra (Bali)
© Stephan Vanfleteren
Laird Hamilton (Hawaï)
© Stephan Vanfleteren
Peter Cole (Hawaï)
© Stephan Vanfleteren
Babu A. Anushanth (Sri Lanka)
© Stephan Vanfleteren

Herbekijk hieronder het volledige interview met Stephan Vanfleteren in "De afspraak".

Videospeler inladen...

Meest gelezen