Tuchtmaatregelen voor sjoemelende Vlaamse ambtenaren

Er zijn tuchtprocedures gestart tegen zes Vlaamse ambtenaren, nadat een audit aan het licht had gebracht dat er gesjoemeld werd bij de Vlaamse administratie. Dat schrijft De Tijd en het bericht wordt bevestigd aan onze redactie. Bij het vroegere departement Leefmilieu kregen mensen promotie zonder dat de procedure correct gevolgd werd. 

Sinds 1 april 2017 is het departement Leefmilieu Vlaanderen gefusioneerd met Ruimte Vlaanderen en is de topambtenaar van Leefmilieu Vlaanderen met pensioen gegaan. Maar in de jaren daarvoor zou er sprake zijn van gesjoemel bij Leefmilieu Vlaanderen.

Vacatures zouden uitgeschreven worden op maat van specifieke personen, vragen van het sollicitatiegesprek zouden op voorhand aan een favoriete kandidaat doorgegeven worden en mensen werden gepromoveerd enkel omdat er toevallig geld over was.

Audit Vlaanderen kreeg een tip van een anonieme ambtenaar, zo kwam de fraude aan het licht. Uiteindelijk werd een tuchtprocedure opgestart tegen zes ambtenaren. 

Het kabinet van Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege bevestigt dat al twee ambtenaren ook effectief een straf hebben gekregen en die straf aanvaarden. Een andere ambtenaar is vrijgesproken en een vierde procedure loopt nog.

Twee andere ambtenaren zijn in beroep gegaan, maar de Raad van Beroep is het niet eens geraakt, waardoor minister Schauvliege zelf de beslissing zal moeten nemen.

Meest gelezen