Tim Dirven

Kolonel Van Pee over studie levensduur F-16's: "Ik pleit schuldig aan het ontvangen van e-mail"

Kolonel Harold Van Pee, die het vervangingsdossier van de F-16's leidt, erkent dat hij de studie over de langere levensduur van de gevechtsvliegtuigen heeft ontvangen. Dat zegt hij aan VRT NWS. "Ik pleit schuldig aan het ontvangen van een e-mail en kijk ernaar uit om in het parlement uitleg te komen geven."

Even terug naar gisterenochtend, toen oppositiepartij SP.A een rapport naar buiten bracht waarin staat dat de Belgische F-16's langer zouden kunnen vliegen dan tot nog toe gezegd. Niet onbelangrijk in het dossier rond de dure vervanging van de gevechtsvliegtuigen. 

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) bleek niet op de hoogte te zijn van dat rapport en zei ook dat kolonel Harold Van Pee - die het vervangingsdossier van de F-16's leidt - van niets wist. Maar dat klopt niet, zo zei SP.A-voorzitter John Crombez gisteren in "De afspraak". Om dat te bewijzen bracht hij een e-mail mee van mei vorig jaar, waar Van Pee bij de ontvangers stond. 

"Ik pleit schuldig aan het ontvangen van een e-mail", zo laat Van Pee nu weten aan VRT NWS. "Ik kijk ernaar uit om in het parlement daarover uitleg te komen geven."

Aan Het Belang van Limburg nuanceert Van Pee de bewuste studie. "Het rapport vertelt niets nieuws en is overroepen. Je kan een oldtimer ook honderd jaar langer laten rijden. De vraag is wat je nog effectief met die F-16's kan doen. Deze studie gaat over de carrosserie, niet over het hele wapensysteem."

Meest gelezen