Video player inladen...

Vandeput: "De SP.A wil mij politiek beschadigen en Defensie afbouwen", ook De Wever haalt uit naar SP.A      

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) is bijzonder scherp voor oppositiepartij SP.A die naar buiten bracht dat cruciale informatie over de F-16's niet tot bij de minister is geraakt. Volgens Vandeput zit daar een agenda achter: "Ze willen mij politiek beschadigen en ze kiezen ervoor om de facto Defensie verder af te bouwen", klinkt het. Ook N-VA-partijvoorzitter Bart De Wever haalt uit naar de socialisten. 

Minister Vandeput ziet naar eigen zeggen "telkens opnieuw mails opduiken" over de kwestie van de achtergehouden informatie. "Ik heb vanochtend aan Dirk Van der Maelen (SP.A-lid van de commissie Defensie) gevraagd om informatie in het belang van het onderzoek  te geven, maar zij spelen liever een spelletje."

Volgens Vandeput zit daar een agenda achter: "De SP.A wil een politieke beschadiging van mezelf. Ik heb al heel veel leugens moeten slikken de laatste dagen. Bovendien zegt de SP.A-voorzitter openlijk dat we misschien maar met alle investeringsdossiers voor defensie moeten stoppen. Eigenlijk kiezen ze de facto om het kneusje van de NAVO te blijven en om te doen wat men jarenlang gedaan heeft: defensie afbouwen."

Dat topmensen binnen het leger kennelijk bewust informatie hebben achtergehouden voor de minister, is voorwerp van onderzoek. Vandeput wil dat onderzoek nu afwachten in plaats van op "elke mail reactie te geven". "We moeten vertrouwen hebben in de resultaten die naar boven zullen komen en op basis daarvan gepaste maatregelen nemen." 

De Wever: "Lek zit bij socialisten, gekend voor bijzonder transparante manier van werken inzake legeraankopen"

Ook de partijvoorzitter van Vandeput, Bart De Wever,  focust op wie gelekt heeft en haalt uit naar de SP.A. "Het is merkwaardig dat zo'n document (over de langere levensduur van de F-16's, nvdr.) niet tot bij de minister komt. We moeten uitzoeken hoe dat precies gebeurd is. Iets anders is de vraag wie dit heeft gelekt. Die heeft een keuze gemaakt om niet naar de minister te gaan en om wel naar de SP.A te gaan."

"Is het de bedoeling om de N-VA-minister te beschadigen? Dan is dat gelukt", aldus De Wever.  "Of zitten er nog grotere dingen achter? De timing is allicht geen toeval, want de opties (over nieuwe gevechtsvliegtuigen, nvdr.) moeten worden gelicht. Daar zitten enorme belangen achter. Groepen die wilden meedoen zijn uit de boot gevallen. Dat roept heel veel vragen op, zeker als je ziet dat het lek bij de socialisten zit. En de socialisten zijn in het verleden inzake legeraankopen uiteraard gekend voor een bijzonder transparante manier van werken naar bepaalde bedrijven toe. "

Een ironische sneer is dat naar de Agusta-affaire. De Wever blijft ook zijn minister Steven Vandeput verdedigen. "Ik zie geen enkele reden waarom hij een stap opzij zou moeten zetten. Hij heeft dat dossier ongelooflijk ernstig aangepakt." Wel wijst De Wever op een mogelijk "serieuze crisis" tussen het leger en het kabinet "als het zo is dat het rapport de minister sowieso had moeten bereiken en men heeft gekozen om dat niet te doen". "En dan zal de minister ofwel die crisis te lijf moeten gaan, ofwel zullen verantwoordelijkheden moeten worden geduid binnen de regering."

Video player inladen...

Meest gelezen