Videospeler inladen...

Voedselagentschap zal meer controles moeten uitvoeren

Minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) heeft in het parlement aangekondigd dat hij het voedselagentschap bijkomende controles zal opleggen. Per trimester zal er in elk onderdeel van de vleesverwerking één extra onaangekondigde controle moeten komen.

Ducarme heeft in de commissies Volksgezondheid en Bedrijfsleven van de Kamer uitleg gegeven bij het rapport van het voedselagentschap over vleesfraude. Dat rapport kwam er na de ontdekking van gesjoemel met etiketten en met slachtafval bij het vleesbedrijf Veviba in Bastenaken.

Ducarme zegt nu dat er bij de 106 slachthuizen, 476 versnijderijen en 478 koelinstallaties elk trimester één bijkomende onaangekondigde controle moet komen.

De minister vindt ook dat het voedselagentschap meer had kunnen doen na de ontdekking van de Veviba-fraude, ook al was het gerecht intussen een onderzoek gestart. Hij vroeg zich ook af waarom de onregelmatigheden niet waren ontdekt toen de uitvoercertificaten werden afgeleverd.

Audits

De twee audits die de regering heeft bevolen over het voedselagenschap moeten tegen de zomer klaar zijn. De topman van het agentschap, Herman Diricks, zegt intussen dat hij extra controles wil doen als dat een conclusie van de audits is.

Dirickxs zegt ook dat de 100 personeelsleden die moesten afvloeien door besparingen sinds 2014, nauwelijks invloed hebben gehad op het terrein. Die afvloeiing gebeurde vooral in de overkoepelende diensten, klinkt het.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) wees erop dat het verslag van het FAVV bevestigt dat de volksgezondheid niet in gevaar is geweest door de Veviba-crisis. Bij de tests op het diepgevroren vlees bleek alles conform te zijn, terwijl bij simulaties op vlees afkomstig van de steekplaatsen bleek dat inderdaad de kans bestaat dat micro-organismen op de huid in het vlees terecht kunnen komen.

Videospeler inladen...

Meest gelezen