Videospeler inladen...

Vogels vliegen zich massaal te pletter tegen onze ramen: zo voorkomt u "raamslachtoffers"

Wereldwijd sterven er jaarlijks bijna een miljard vogels omdat ze zich te pletter vliegen tegen onze ramen. Nu er in de woningbouw nog meer gekozen wordt voor hoge, grote ramen, vrezen natuurorganisaties dat het aantal raamslachtoffers nog meer zal toenemen. Maar met enkele eenvoudige maatregelen kunnen we dit voorkomen. 

Vogels sterven zelden door ouderdom. De grootste doodsoorzaak bij vogels zijn onze ramen: transparante ramen zien ze niet en reflecterende vensters weerspiegelen de blauwe hemel en het landschap. Daardoor vliegen ze nietsvermoedend in volle vaart tegen het glas. Het resultaat is een tol van miljoenen dode vogels per jaar.  Niet enkel hoge appartements- of kantoorgebouwen met veel glas leidden tot deze massale vogelsterfte. Meer en meer wordt er ook in de woningbouw gekozen voor hoge, grote raampartijen. "Esthetisch mooi, maar voor vogels betekent dit de doodstraf", zeggen natuurorganisaties. 

Hoe raamslachtoffers voorkomen?

Vaak zijn onze ramen zo groot of zo geplaatst dat vogels de indruk krijgen dat ze door het gebouw heen kunnen vliegen. Om dat te voorkomen, moeten we ervoor zorgen dat ze het raam zien en het herkennen als een obstakel.

  • Zo zijn er de doe-het-zelf-maatregelen: hangplanten voor het raam plaatsen, hindernissen plaatsen in de ruimte, of - minder populair - de ramen vuil laten worden.  
  • Raamstickers zijn zowat de meest bekende maatregel, maar bieden niet altijd een oplossing voor het probleem. De efficiëntie ervan wordt vaak overschat. Raamstickers helpen vooral op kleine ramen, grote vensters zou je al bijna vol moeten kleven. Wat niet alleen onpraktisch is, maar het gaat ook ten koste van de esthetiek. 

Vogelvriendelijk glas kan heel wat vogellevens redden, maar is helaas nog te duur 

Jan Rodts, Vogelbescherming Vlaanderen
  • Vogelvriendelijk glas zou wel een doeltreffende maatregel zijn. Het ziet er ongeveer uit als gewoon glas, maar op het glas zit een patroon dat in ultraviolet licht wel voor vogels, maar niet voor mensen zichtbaar is. "Helaas wordt het plaatsen van vogelvriendelijk glas zelden toegepast. Het prijskaartje hiervan is gewoon te hoog", zegt Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen. "Wel bestaan er UV-stiften waarmee je hetzelfde resultaat kan bekomen, alleen moet je na het wassen van de ramen het verticale strepenpatroon telkens opnieuw aanbrengen."

(lees verder onder afbeelding) 

Ornilux

Met al deze maatregelen kunnen het aantal raamslachtoffers met zo'n 80 procent worden teruggedrongen, maar het fundamentele probleem wordt er niet door opgelost. Natuurorganisaties, zoals Vogelbescherming Vlaanderen, roepen architecten en projectontwikkelaars op om nog meer rekening te houden met de behoefte van dieren. 

Wat doen als er een vogel tegen het raam vliegt?

Niet alle vogels vliegen zich te pletter tegen onze ramen. Ongeveer de helft van de vogels overleven hun crash en zijn vaak gewoon versuft door de tik. Meestal volstaat het dan om het raamslachtoffer gedurende een half uur tot enkele uren in een donkere, verluchte doos te plaatsen.

Is de vogel gewond, zoals een bloedende bek of een afhangende vleugel, dan breng je die het best naar één van de erkende vogelopvangcentra in een doosje. In 2016 kwamen in Vlaanderen 1430 vogels in opvangcentra terecht nadat ze tegen een raam zijn gevlogen. In het opvangcentrum van Opglabbeek zagen ze een duidelijke stijging van 202 binnengebrachte vogels in 2015 tot 276 in 2017. 

Vogelbescherming Vlaanderen

Meest gelezen