Videospeler inladen...

We zijn minder tevreden over onze collega's dan 10 jaar geleden, maar we worden wel vaker op hen verliefd

De Belgische werkplek is in 10 jaar tijd wat minder warm geworden. Zo geven we onze collega's een lagere score dan 10 jaar geleden. Dat blijkt uit een enquête van uitzendkantoor Randstad.

In 2008 onderzocht Randstad "de warmte op de Belgische werkplek". 10 jaar later kreeg een panel opnieuw gelijkaardige vragen voorgeschoteld. Op veel vlakken is er sprake van een wat killere werkomgeving. Randstad noemt onder meer de "grotere globale tijdsdruk" als mogelijke verklaring. Een paar resultaten op een rijtje:

  • De tevredenheid over de collega's is gedaald van 7,7/10 in 2008 naar 7,2/10 in 2018
  • Het aandeel werknemers dat zich gesteund voelt door collega's in onder meer privézaken is gedaald van 49 procent naar 42 procent
  • Collega's blijven elkaar buiten het werk wel even vaak zien en nodigen elkaar in evenveel gevallen zelfs thuis uit (57 procent)
  • Werkgevers zijn toleranter geworden als het over tattoos en piercings gaat, maar minder tolerant als het over een hoofddoek of over een minirok gaat

Liefde & vijandschap

De werkvloer blijft een liefdevolle plek, want werknemers worden nog altijd verliefd op elkaar, zelfs wat vaker dan 10 jaar geleden. 1 op de 9 werknemers vond zelfs zijn of haar huidige partner op het werk.

Slechter nieuws is dan weer dat er ook vijanden zijn op het werk. 1 op de 4 van de ondervraagden heeft met vijandschap te maken onder collega's. Hoe ouder de werknemer, hoe groter de kans op vijandige gevoelens.

Hoe zit het bij ons op de redactie? 

Videospeler inladen...

Meest gelezen