BELGA/VERGULT

Philippe De Coene stelt lijst SP.A Kortrijk voor

In oktober wordt de Kortrijkse SP.A-lijst getrokken door Philippe de Coene, huidig schepen van Sociale Zaken in Kortrijk. De Coene kondigde deze morgen ook vier onafhankelijken op de lijst aan. 

Bij de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober zal Philippe De Coene bovenaan de SP.A-lijst in Kortrijk staan. Nu is De Coene onder andere schepen van Sociale Zaken, OCMW, Armoedebestrijding en ICT. Hij noemt zichzelf "kandidaat burgemeester". De lijst wordt aangevuld met vier onafhankelijke kandidaten.

Onder de onafhankelijken Hayat Achrifi, studente Sociaal Werk, die bewust een hoofddoek draagt. Daarmee mengt SP.A Kortrijk zich in het identiteitsdebat, zegt politicoloog Nicolas Bouteca. De andere onafhankelijken zijn Jan De Smet, verdediger van natuurgebieden in het Kortrijkse, armoede-expert Machteld en café-uitbater Johan Verniest. 

De Coene benadrukt de zorg voor kinderen en jongeren, veiligheid in het verkeer en acties voor gezonde lucht. Over armoedebestrijding zegt De Coene: "Een stad is maar rijk als niemand arm is". De Coene wil  "zorgzekerheid" voor senioren voorzien, een standpunt dat ook de nationale SP.A-top afgelopen zaterdag verdedigde op het Go Left-congres. 

Kortrijk wordt momenteel bestuurd door een coalitie van Open VLD, N-VA en SP.A. Met die coalitie lichtte Vincent Van Quickenborne (Open VLD, burgemeester in Kortrijk) oud-burgemeester Stefaan de Clerck (CD&V) uit het zadel. In 2018 krijgt hij onder meer concurrentie van Vlaams parlementslid Axel Ronse, lijsttrekker voor N-VA, en Hannelore Vanhoenacker, de nieuwe lijsttrekker voor CD&V. 

Meest gelezen