"Nationale vernedering": Britse regering bestelt brexit-paspoorten in het buitenland

Consternatie aan de overkant van het Kanaal. Het ziet er immers naar uit dat de paspoorten die de Britten zullen krijgen na de brexit, in de EU zullen worden gemaakt. Regeringswoordvoerders spreken tegen dat er al een deal is, maar volgens verschillende Britse media heeft een Frans-Nederlands bedrijf de opdracht gekregen om de documenten te vervaardigen.

Wanneer de brexit volgend jaar een feit wordt, krijgen de Britten een nieuw paspoort. Dat zal niet langer een bordeauxrood exemplaar zijn, zoals in bijna alle EU-landen, maar opnieuw het ouderwetse blauw van vóór 1988.

Het nieuwe, blauwe paspoort zou zo hét symbool moeten worden van de hernieuwde onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk. Maar verschillende Britse media melden dat het document niet in het Verenigd Koninkrijk, maar in het buitenland zal worden vervaardigd.

Het Britse bedrijf De La Rue, dat nu nog de paspoorten maakt, heeft namelijk laten weten dat het het contract niet heeft binnengehaald. Gemalto, een Frans-Nederlands bedrijf, zou de voorkeur hebben gekregen omdat het goedkoper is.

Ongenoegen

Directeur Martin Sutherland van De La Rue uitte vanmorgen zijn ongenoegen op de radiozender BBC 4. Hij daagde de Britse premier en de minister van Binnenlandse Zaken uit "om naar mijn fabriek te komen en aan mijn toegewijd personeel uit te leggen waarom ze het een wijze beslissing vinden om het vervaardigen van een Brits icoon uit te besteden aan het buitenland."  

Het gedoe met de paspoorten is een klucht geworden

Niet alleen bij De La Rue zijn ze verbolgen. Oud-minister Priti Patel, pro-brexit, noemt de beslissing "pervers". De terugkeer van wat ze "ons iconische blauwe paspoort" noemt, had het Britse nationaliteitsgevoel een boost moeten geven. "Maar de job aan de Fransen geven is gewoon verbijsterend. Het is een nationale vernedering."

"Het gedoe met de paspoorten is een klucht geworden", vindt ook brexit-boegbeeld Tom Drake van de Liberal Democrats. "En alsof dat nog niet erg genoeg is, zullen we nu ook nog de volle pot betalen. We moeten importeren terwijl de waarde van het pond gedaald is."

De ironie grenst aan het ongelooflijke

Ook bij de tegenstanders van de brexit wordt de beslissing op ongeloof onthaald. "De nieuwe blauwe pro-brexit paspoorten waren bedoeld als een intentieverklaring", zegt Eloise Todd van de anti-brexitgroep Best of Britain. "En nu komen we te weten dat ze gemaakt zullen worden door Fransen of Nederlanders. De ironie grenst aan het ongelooflijke".

Meest gelezen