Videospeler inladen...

"Ook Europese bedrijven en consumenten kunnen getroffen worden als Trump China aanpakt"

De Amerikaanse president Donald Trump gaat voor 60 miljard dollar economische maatregelen nemen tegen China. Europa blijft voorlopig buiten schot van Amerikaanse heffingen. "Maar als Trump China aanpakt, zullen ook Europese bedrijven en consumenten getroffen worden", zegt KBC-hoofdeconoom Jan Van Hove.

De Verenigde Staten en China zijn de twee grootste economieën ter wereld. Amerikaans president Trump beschuldigt China echter van oneerlijke handel en gaat voor miljarden heffingen doorvoeren op Chinese producten. Voer voor een handelsconflict.

"Wanneer er een escalatie komt tussen die twee economieën zijn de gevolgen mogelijk zeer groot", zegt econoom Jan Van Hove in "De wereld vandaag". "Nu al hebben een aantal centrale banken gewaarschuwd dat de goeie groeivooruitzichten van de wereldeconomie in gevaar kan komen als dit doorzet."

Dat Europa op dit moment niet getroffen wordt door Amerikaanse importheffingen , is goed nieuws. "Maar zelfs als Trump rechtstreeks China aanpakt, zal dat ook een impact hebben op Europese bedrijven die met China handel drijven. Uiteindelijk kunnen ook Europese bedrijven en consumenten getroffen worden."

Bourgeois: "Klaar staan met antidumpingmaatregelen"

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) reageert positief op het feit dat de Europese Unie op dit moment nog gespaard blijft van Amerikaanse invoerheffingen. Maar hij waarschuwt voor mogelijke dumping op de Europese markt.

"Door de maatregelen van president Trump dreigen derde landen hun staal en aluminium te dumpen op de Europese markt nu ze die niet meer kwijt kunnen in de VS. Tegenover die landen moet de EU klaar staan met bijkomende antidumpingmaatregelen als dat nodig zou blijken."

Meest gelezen