Videospeler inladen...

“Water is in Vlaanderen niet duur genoeg”

Bio-ingenieur Marjolein Vanoppen (UGent) vindt dat we in Vlaanderen eigenlijk te weinig betalen voor ons drinkwater. Met die straffe uitspraak kaart Vanoppen aan dat we niet genoeg beseffen hoe kostbaar ons drinkbaar water is. “We hebben maar onze kraan open te draaien en daar komt perfect drinkbaar water uit. Dat is veel te vanzelfsprekend voor ons, terwijl we niet beseffen dat water ook in Vlaanderen schaars wordt.”

Als we denken aan waterschaarste dan denken we meteen aan Afrikaanse landen. Maar ook hier in Vlaanderen hadden we vorige zomer even een watertekort. “Op een regenachtige dag als vandaag staan we er niet direct bij stil dat we ook in België water tekortkomen. En dat gaat de komende jaren alleen maar erger worden”, zegt Marjolein Vanoppen, waterexperte van de UGent, in "De afspraak", op Wereldwaterdag.

“Heel veel mensen onderschatten het probleem. We hebben maar onze kraan open te draaien en daar komt water uit dat perfect drinkbaar en perfect proper is, en dat uit het niets lijkt te komen. Heel weinig mensen staan er echt bij stil vanwaar dat water komt en hoeveel moeite er is ingestoken om ervoor te zorgen dat we ervan kunnen drinken. Mensen zouden zich daar veel meer bewust van moeten zijn.”

Mensen willen wel 2 euro betalen voor een fles water uit de winkel, maar niet voor het water dat uit de kraan komt

Marjolein Vanoppen, bio-ingenieur UGent

Ook in Vlaanderen verbruiken we meer water dan dat er uit de lucht valt. We krijgen ook steeds meer te maken met vervuild water, en dat is moeilijker weer drinkbaar te maken. Vanoppen vindt daarom dat het water eigenlijk veel te goedkoop is: “In Vlaanderen betalen we eigenlijk niets voor water. Mensen willen niet veel betalen voor het water dat uit hun kraan komt, maar ze willen wel 2 euro betalen voor een fles water uit de winkel. Er is veel te weinig bewustzijn over de kwaliteit van het water dat we hebben. Het is veel te vanzelfsprekend voor ons.”

Volgens Vanoppen verbruiken we per persoon zo’n 100 tot 120 liter water per dag, om onze tanden te poetsen, te koken, te wassen enzovoort. “Dat lijkt nog mee te vallen. Maar als je dan gaat kijken naar hoeveel water er nodig is geweest om je kleren te maken, je eten te produceren dan kom je al aan meer dan 7.000 liter per persoon per dag.” 

En wat als Vanoppen één dag Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, mocht zijn? Dan wordt haar eerste prioriteit sowieso communicatie. “Mensen weten veel te weinig waar hun water vandaan komt, waar het naartoe gaat, wat ermee gebeurt en hoeveel water alles kost.”

Videospeler inladen...

Meest gelezen