Videospeler inladen...

Agoria: "Belgische bedrijven rekenen op de aankoop van nieuwe gevechtsvliegtuigen"

Technologiefederatie Agoria pleit ervoor dat de Belgische regering een opvolger aankoopt voor de F-16 en dus niet de bestaande toestellen langer inzet. "De aankoop van nieuwe toestellen is een belangrijke stimulans voor onze eigen industrie, ook al gebeurt de bestelling bij buitenlandse groepen."

Marc Lambotte, CEO van Agoria, herinnert eraan hoe belangrijk de aankoop van de F-16 toestellen dertig jaar geleden was.  De F-16 was dan wel een Amerikaans toestel, "bij die aankoop hebben we als Belgische bedrijven heel wat compensaties gekregen. De leverancier zorgde ervoor dat wij een hoop bestellingen kregen."

Zo werd onze luchtvaartindustrie groot

Dat is van cruciaal belang geweest voor de Belgische industrie. "Die bestellingen hebben ertoe geleid dat wij hier een hele luchtvaartindustrie konden uitbouwen", aldus Lambotte. Bedrijven die toen groot zijn geworden zijn ondermeer Sabca, Sonaca en Barco.

Agoria hoopt nu dat er geen vertraging komt bij de bestelling van de opvolger van de F-16. "Wij zullen ook deze keer kunnen rekenen op economische compensaties die onze bedrijven in staat zullen stellen om verder te investeren in de luchtvaartindustrie hier, in Brussel zowel als in Wallonië en in Vlaanderen", zo zegt Lambotte.

Videospeler inladen...

Meest gelezen