Videospeler inladen...

Verzetsheldin of propaganda-instrument? Palestijns tienermeisje veroordeeld tot acht maanden cel   

Ahed Tamimi, het Palestijnse meisje dat eind vorige maand een Israëlische soldaat in het gezicht sloeg, is veroordeeld tot acht maanden cel. "Zij zal in de zomer vrijkomen, maar honderden andere Palestijnse minderjarigen zitten nog altijd vast, terwijl er voor hun zaak bijna geen aandacht is", zegt Human Rights Watch.

De 17-jarige Ahed Tamimi is veroordeeld tot acht maanden cel. Omdat ze voor de start van haar proces al enkele maanden in voorlopige hechtenis zat, zal ze tegen de zomer vrijkomen.

Dat ze "maar" acht maanden cel plus een boete heeft gekregen, komt door een schikking die Tamimi trof met de militaire aanklager op de bezette Westelijke Jordaanoever. Ze bekende schuld aan vier van de twaalf aanklachten die haar ten laste werden gelegd, waaronder mishandeling, in ruil voor strafvermindering. De militaire aanklager eist nu acht maanden cel in plaats van een jarenlange gevangenisstraf. 

Een schikking is de beste optie die Palestijnen kunnen krijgen

"Een schikking is de beste optie die Palestijnen kunnen krijgen in de militaire rechtbanken van Israël", zegt Tamimi's advocate. Zij had om een publiek proces gevraagd, maar een rechter besliste vorige maand dat het "in het belang van de minderjarige" achter gesloten deuren zou worden gehouden. "Zodra we vernamen dat het een proces achter gesloten deuren zou worden, wisten we dat ze geen eerlijk proces zou krijgen", zegt de advocate.

Verzetsheldin volgens de Palestijnen, propaganda-instrument volgens Israël

Ahed Tamimi is uitgegroeid tot een symbooldossier. Het meisje, op dat moment 16 jaar, werd eind vorig jaar opgepakt nadat een video, gefilmd door haar moeder, viraal was gegaan waarin te zien is hoe ze een Israëlische militair in het gezicht slaat.

Ze was niet aan haar proefstuk toe. Tamami komt uit een familie met een lange geschiedenis van verzet tegen de Israëlische bezetting van de Westelijke Jordaanoever. Toen ze nauwelijks 11 was, was in een vergelijkbare video te zien hoe ze tekeer ging tegen een Israëlische militair.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Als beeld kan het tellen: voor veel Palestijnen in de bezette gebieden staat Ahed Tamimi symbool voor de strijd van David tegen Goliath. Na het incident van vorig is het meisje met de blonde krullen een icoon geworden van het verzet tegen de Israëlische bezetting.

Israël ziet haar dan weer als een provocatrice, die door haar familie wordt ingezet als een propaganda-instrument. 

Minderjarigen in de gevangenis

Ahed Tamami is de meest mediagenieke Palestijnse minderjarige die in Israël tot een gevangenisstraf is veroordeeld, maar ze is niet de enige.

Volgens de Israëlische ngo B'tselem, die schendingen van de mensenrechten van Palestijnen aanklaagt, worden ieder jaar zo'n 600 Palestijnse minderjarigen gearresteerd. Zij staan terecht voor Israëlische militaire rechtbanken. Ongeveer 300 van hen zitten momenteel vast in Israëlische gevangenissen.    

Honderden Palestijnse kinderen zitten nog altijd gevangen

Bovendien is sprake van gewelddadige methoden van arrestatie, ondervraging en opsluiting. "Het Israëlische militaire rechtssysteem wordt gekenmerkt door langdurige voorlopige hechtenis, misbruik van kinderen en schijnprocessen", zegt Sarah Leah Whitson van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch.

"Ahed zal komende zomer vrijkomen, maar honderden Palestijnse minderjarigen zitten nog altijd gevangen, terwijl er voor hun zaak heel weinig aandacht is."

Meest gelezen