Jonas Roosens

Antwerpse ouder: "Ik geloofde in het aanmeldingssysteem, maar nu staat mijn kind bij 4 scholen op de wachtlijst"

Net als in Gent is er in Antwerpen dit jaar voor het eerst gewerkt met een centraal aanmeldingssysteem voor middelbare scholen. Pas morgen krijgen de ouders te horen in welke school ze kunnen inschrijven. Maar de kinderen die geen ticket konden bemachtigen zijn de voorbije dagen al gecontacteerd. Bij hen overheerst ontgoocheling en frustratie. 

"We wilden het menselijk aanpakken", verduidelijken ze bij het kabinet van schepen van Onderwijs Marinower (Open VLD). "Daarom bellen we alle ouders die geen ticket hebben persoonlijk op." Geen ticket betekent dat het kind (voorlopig) niet terecht kan op een school naar keuze. Via het centraal aanmeldingssysteem kon voor elk kind aangegeven naar welke school de voorkeur uit ging. De ouders werden aangepord om meerdere keuzes in te geven.

Ik geloofde heel hard in het lotingssysteem en schuimde dus plichtsbewust opendeurdagen af van verschillende scholen

Dat getuigt Pascale Willems. "Mijn dochter heeft dyscalculie. Dus zocht ik scholen waar ze goede zorg aanbieden. Ik vond er 4 die haalbaar zijn qua afstand en gaf die ook allemaal in als keuze. Gisteravond werd ik opgebeld: ze kan bij geen van die 4 terecht. Mijn dochter staat bij al deze scholen op de wachtlijst, respectievelijk op de 10e - 55e - 70e en 104e plaats."

"Het begon me te duizelen", vertelt ze geëmotioneerd. "De boodschapper was wel heel begripvol en legde uit wat de mogelijkheden zijn voor ons. Nu begint een heel stresserende periode van wachten en hopen, maar ook op andere paarden wedden." 

Wat nu?

Morgen krijgt elk kind de officiële mededeling via mail. Wie nog niet gecontacteerd is de voorbije dagen, zal dan te weten komen in welke school ze een plaats kregen. Met dat ticket kunnen ze de komende dagen gaan inschrijven. Doen ze dat niet, dan komt die plaats vrij. 

"Ik begin te vermoeden dat ik een ticket heb voor mijn dochter bij Pius X, want ik ben nog niet gecontacteerd" getuigt Eva, een andere moeder. "Ik woon in Wilrijk, maar ik heb het zekere voor het onzekere genomen en ben ook gaan kamperen in de buurgemeente Kontich, waar de inschrijvingen vorig weekend al begonnen en daar is mijn dochter nu al ingeschreven." Het ticket voor Pius X zal ze niet gebruiken. Net als in Gent, kan straks in Antwerpen het schuiven van beschikbare plaatsen beginnen. 

Wat is er nog mogelijk?

Anders dan in Gent, doen in Antwerpen niet alle scholen mee met het lotingssysteem. 46 scholen wel, 20 andere niet. Bij die 20 scholen zitten heel specifieke scholen als de zeevaartschool of balletschool, joodse scholen, maar ook meer algemene. De inschrijvingen voor die scholen begint op 21 april. "Moet ik nu dan maar gaan kamperen bij één van die scholen?", vraagt Pascale Willems zich af. "Wij - en heel wat ouders met mij - zijn letterlijk in paniek."

Met je ticket inschrijven kan van 21 april tot 16 mei. Na die periode zal duidelijk worden wie zijn plaats niet opneemt en kunnen directies aan de wachtlijsten beginnen. Begin juni zal de lijst vrijgegeven worden van alle nog beschikbare plaatsen in heel Antwerpen. "Misschien krijg ik dan pas zekerheid of en waar ik mijn kind kan inschrijven", zegt Pascale nog. "We zitten hier vast", voegt ze er groen lachtend aan toe. "Zo voel ik me. Het kan toch niet dat ik moet verhuizen uit Antwerpen om een haalbare school voor mijn kind te vinden?"

Tussentijdse evaulatie

Het Lokaal Overleg Platform en schepen van Onderwijs Marinower hebben het lotingsysteem uitgewerkt. Zij wilden nog niet reageren. Maar in de vooravond geven ze een persconferentie met een tussentijdse stand van zaken. Daarin zal ondermeer duidelijkheid komen over hoeveel kinderen (voorlopig al) een school naar keuze kregen.

Meest gelezen