Romeinse weg gevonden bij heraanlegging markt in Eisden-Maasmechelen?

In Eisden-Maasmechelen wordt de markt heraangelegd. Er worden intussen ook archeologische opgravingen gedaan, en ze zijn daar al op enkele bijzondere vondsten gestoten.

Zo is de fundering blootgelegd van wat waarschijnlijk restanten zijn van de Romeinse heirbaan van Tongeren naar Nijmegen. Of van een zijweg van die heirbaan. Op verschillende plaatsen in het Maasland zijn daar al funderingen van gevonden, en nu dus ook in Eisden, op een diepte van 2 meter.

Er is ook een kinderlijkje opgegraven. Maar het is moeilijk om te bepalen uit welke tijd die botten komen, zegt schepen van Erfgoed Johan Wolk (CD&V). "Die datering zal moeten gebeuren aan de hand van wat in de buurt is gevonden. Blijkbaar gaan de botten in de Maaslandse bodem 1.500 tot 2.000 jaar mee, maar het kan ook zijn dat ze er maar 150 jaar liggen. Het kan trouwens ook om een gewone begraving gaan. Want het lijkje is vlak bij de kerk gevonden en kerkhoven lagen vroeger vaak vlak langs de kerk."

Meest gelezen