Beet Naya opnieuw een schaap dood?

Vlak bij het militair domein in Leopoldsburg is wellicht een schaap doodgebeten door een wolf. De eigenaar vond het dode dier woensdagochtend in een gracht en verwittigde het meldpunt Welkomwolf.be.

"De bijtsporen lijken op die van een wolf, maar worden nog verder onderzocht", zegt Jan Loos van de VZW Welkom Wolf. "Omdat wolvin Naya al enkele maanden op het militair domein verblijft, is het bijna zeker dat zij de dader is. Maar de gps-gegevens van de zender die ze draagt, zijn nog niet bekend."

Eind januari geleden beet Naya ook al eens twee schapen dood in Meerhout. Maar daarna bleef het rustig. "Een bewijs dat ze vooral leeft van wild zoals reeën en everzwijnen", zegt Jan Loos.

Geen schadevergoeding

De eigenaar van het schaap -die anoniem wil blijven- is een particulier en woont op de grens tussen Leopoldsburg en Balen. Hij gaat geen schadevergoeding aanvragen bij het Agentschap voor Natuur en Bos. "Hij wil geen schadevergoeding omdat hij een zwak heeft voor de wolf. Het gaat ook om een oud schaap. Het economisch verlies is dus beperkt."

Schrikdraad

Het getroffen schaap stond in een weide met een gewone draad rond. Jan Loos pleit toch voor preventie. "De Vlaams overheid legt geen preventieve maatregelen op. Maar wij pleiten toch voor schrikdraadrasters, daar kunnen schapen moeilijker over. Zeker voor schapenhouders en particulieren die in de buurt van het militair domein leven."

Op het militair domein in Leopoldsburg leven ook twee grote schapenkuddes van het Agentschap voor Natuur en Bos. "Die zijn afgeschermd met zo'n rasters. En daar is nog geen enkel schaap van aangevallen door Naya."

Meest gelezen