© Sofie Silbermann

VRT NWS-app en De Warmste Week winnen Diversiteits­prijzen, "diversiteit op VRT gaat erop vooruit"

De diversiteit op de zenders van VRT gaat er aanzienlijk op vooruit. Dat zegt de jury van de VRT-Diversiteitsprijzen, waar verschillende organisaties in vertegenwoordigd zijn. De VRT NWS-app kreeg een van de zeven prijzen, die voor digitale toegankelijkheid. 

Voor het zesde jaar op rij haalt de VRT de doelstellingen op het vlak van diversiteit. Ketnet haalde het hoogste aantal vrouwen en nieuwe Vlamingen in beeld en ook "Thuis" en "Iedereen beroemd" blijven toonaangevend, zo staat in het rapport. Fictie blijkt bovendien steeds beter een afspiegeling te zijn van de samenleving. 

Maar er zijn ook werkpunten, zo valt te horen. Zo is het aandeel vrouwen en nieuwe Vlamingen in non-fictieprogramma’s gedaald en is het aandeel mensen met een handicap en ouderen toch nog steeds aan de lage kant. 

Wie viel er in de prijzen?

De VRT reikte ook nu zeven diversiteitstrofeeën uit. Iedereen die intern of extern voor de VRT werkt kwam in aanmerking.

De prijs voor digitale toegankelijkheid gaat naar De Warmste Week van Music For Life en de VRT NWS-app."De inspanningen van het team achter De Warmste Week maken al verschillende jaren indruk", schrijft de jury. "De VRT NWS-app is daarnaast een voorbeeld van eenvoud en gebruiksgemak. De app is onder meer toegankelijk voor mensen met een beperking. Het gaat hier om een heel waardevolle aanvulling voor het nieuwsaanbod op radio en tv."

© Sofie Silbermann

In de categorie nieuws wint "Twiftar", een reportage van Amra Dorjbayar en Yasmina Vanoverschelde. De iftar is de maaltijd die moslims nuttigen na zonsondergang tijdens de ramadan. Jongeren delen dat moment op sociale media als "Twiftar".

© Sofie Silbermann

"Dubbelbloed" van Layla El-Dekmak en Karen Vandermeulen valt in de prijzen in de categorie radio. Het gaat om een Radio 1-zomerreeks, waarbij El-Dekmak mensen uitnodigt die door hun familiegeschiedenis muzikaal beïnvloed zijn door twee of meerdere culturen. 

© Sofie Silbermann

Bij televisie valt "4x7" in de prijzen. De Canvas-reeks toont verschillende korte documentaires die een breed beeld van de maatschappij tonen. "De diversiteit onder de verschillende makers uit zich ook in de verhalen."

© Sofie Silbermann

De Ketnetwrap - de presentaties tussen de verschillende programma's op de kinderzender - wint in de categorie jong. "Daarbij worden ook alle diverse thema's aangekaart en de gasten in de studio zijn telkens heel gemengd. Maar ze gebruiken diversiteit ook als vertrekpunt voor gewone thema's, door bijvoorbeeld op Moederdag een gezin dat bestaat uit twee mama's uit te nodigen."

© Sofie Silbermann

In de categorie creatief wint "Iedereen beroemd". "Het dagelijkse programma slaagt er nu al een paar jaar in om met creatieve rubrieken uit te pakken. Waar blijven ze de energie halen om ons steeds te laten glimlachen bij warme televisie over gewone mensen. Een programma vol diversiteit-zoals-het-is waarvan je blij mag worden. Iedereen mag daarin beroemd zijn, zodat iedereen zich daarin kan herkennen."

© Sofie Silbermann

De publieksprijs ging tot slot naar de Ketnet-reeks "Ghost Rockers". 

© Sofie Silbermann

Jury?

In de jury van de Diversiteitsprijzen zitten medewerkers van de Vrouwenraad, het Minderhedenforum, de Vlaamse Ouderenraad, Çavaria, Netwerk tegen armoede en GRIP.

Meest gelezen