Europese leiders wijzen Rusland unaniem met de vinger voor gifaanval in Salisbury

De Europese staatshoofden en regeringsleiders wijzen Rusland unaniem als de schuldige aan voor de gifaanval op oud-dubbelspion Sergei Skripal en zijn dochter in Salisbury begin deze maand. Dat blijkt donderdagavond uit een tweet van Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk.

"De Europese Raad is het eens met de Britse regering dat het zeer waarschijnlijk is dat Rusland verantwoordelijk is voor de aanval en dat er geen andere aannemelijke verklaring is", vat Tusk het debat tijdens de EU-top in Brussel samen.

Eerder op de dag had de Britse premier Theresa May nog zwaar uitgehaald naar Rusland. Toen ze op de Europese top aankwam, sprak ze van een "Russische bedreiging die geen grenzen kent". De gifaanval op Brits grondgebied noemde ze een "schaamteloze en roekeloze aanval" op haar land.

Dat de 27 andere Europese leiders May nu volgen in haar veroordeling van Rusland, wordt als een stevige diplomatieke overwinning voor de geteisterde Britse premier gezien.

Meest gelezen