Videospeler inladen...

"Zwarte donderdag" in Frankrijk: nationale actiedag tegen plannen van president Macron

In Frankrijk wordt vandaag een nationale actie- en stakingsdag gehouden tegen het hervormingsbeleid van president Emmanuel Macron. In meer dan honderd steden zijn er vandaag betogingen. Het is de eerste grote actie sinds het aantreden van Macron bijna een jaar geleden.

In Frankrijk wordt vandaag een nationale actiedag gehouden tegen allerlei hervormingsplannen van president Emmanuel Macron en zijn regering. "Het is hier al zwarte donderdag gedoopt", zegt correspondent Frank Renout in "De ochtend" op Radio 1. "In Parijs, maar ook in 140 andere steden zijn er betogingen. Door het spoorwegpersoneel, het personeel van de Parijse metro, de luchtverkeersleiders, ook alle ambtenaren in scholen en ziekenhuizen bijvoorbeeld."

Elke groep heeft zo zijn eigen redenen om het werk neer te leggen. "Het Franse spoorwegbedrijf SNCF moet volgens de regering hervormd worden en het personeel daar is bang voor slechtere werkomstandigheden. Werknemers van de Parijse metro vrezen dat zij het volgende slachtoffer zullen worden. De amtenaren willen een betere koopkracht. De vakbonden hebben die aparte eisen allemaal samengebracht in één actiedag."  

Het is de eerste grote actie sinds Emmanuel Macron bijna een jaar geleden verkozen werd tot president. Hij heeft nog niet gereageerd en hij zal dat ook niet meteen gaan doen, zegt Renout. "Hij zal allicht willen afwachten hoe groot de opkomst zal zijn voor deze eerste krachtmeting. Het is een belangrijk moment voor zijn presidentschap en voor zijn regering."

Ook voor de vakbonden zal de opkomst een hele belangrijke graadmeter voor komende acties zijn. "De spoorwegen zijn van plan om vanaf 3 april 3 maanden lang te staken: telkens 2 dagen staken en 3 dagen werken. Het succes daarvan zal mede afhangen van de opkomst van vandaag."

Ook gevolgen in ons land

De hinder in Frankrijk is vooral voelbaar bij het spoor. Volgens FranceInfo rijdt vanmorgen maar 40 procent van de hogesnelheidstreinen. Op de Parijse luchthavens is zowat 30 procent van alle vluchten geschrapt.

Ook in ons land zijn er gevolgen: enkele Thalystreinen tussen Brussel en Parijs zijn niet uitgereden, ook het treinverkeer tussen Doornik en Rijsel en tussen Moeskroen en Rijsel is zwaar verstoord.

Meest gelezen