Gilles De Coster is kwaad: "Stop met artikels te schrijven op basis van breinscheten op Twitter"

Gilles De Coster is razend dat kranten soms kandidaten van tv-programma's door de mangel halen door negatieve commentaren van enkelingen op Twitter in artikels uit te vergroten. Dat zegt de maker van onder meer "De mol" in "De bende van Annemie".

Het is een van de ziektes van onze tijd: schijnbaar minder sympathieke mensen die aan tv-programma's deelnemen die de volle laag krijgen op sociale media als Twitter. Sinds enkele dagen is Marjolein dat lot beschoren, een vrouw die in "Blind getrouwd" op VTM is te zien en die heeft besloten de relatie met de haar toegewezen man stop te zetten.

Verschillende kranten hebben artikels gewijd aan de beledigingen op Twitter aan het adres van Marjolein en dat zit Gilles De Coster hoog. "Twitter is geen weergave van de realiteit", zegt de tv-maker kwaad in "De bende van Annemie" op Radio 1 (zie audio onder).

"Elke week kijken meer dan een miljoen mensen naar het programma. Ik wil weleens weten hoeveel van die mensen zich negatief over Marjolein uitlaten op Twitter. Het zijn er misschien 100. Journalisten moeten beseffen dat ze met zulke artikels veel onheil aanrichten."

Journalisten en politici zitten op Twitter, heel veel mensen niet

Volgens De Coster is Twitter helemaal niet representatief voor wat leeft onder de bevolking. "Wie zit op Twitter? Journalisten, politici en dan nog wat anderen. Heel veel mensen zitten er niet op. Als kranten dan de breinscheten van mensen over Marjolein overnemen, maken ze die vrouw kapot. Dat verdient niemand."

"Als minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) een communiqué op Twitter plaatst, is het een geldige nieuwsbron. Dat is het niet wat betreft wat mensen vinden van mensen die op tv komen. Het is volksverlakkerij. Ik vind het heel kwalijk. Wie heeft er iets aan dat Jos uit Schoten of Rudi uit Merksem vinden dat kandidaat X een trut is? Dat is gewoon mensen plat uitschelden! Ik vind de verantwoordelijkheid van de krant die daaraan een artikel wijdt groot."

Als tv-maker is het niet prettig te zien dat je kandidaten erdoor worden gesleurd

Zelf voelt De Coster zich als tv-maker verantwoordelijk voor zijn kandidaten, zegt hij. "Het is niet prettig te zien dat je kandidaten erdoor worden gesleurd. Ook de mensen die aan "De mol" deelnemen, zijn aan zulke commentaren blootgesteld."

"Zolang het tot de redelijk betekenisloze wereld van Twitter beperkt blijft, mogen mensen raaskallen. Dat kan je niet tegenhouden. Maar daarover artikels maken, gaat een stap te ver. Kranten hebben gezag en mensen gaan dat voor waar aannemen, terwijl het echt niet over veel mensen gaat."

Meest gelezen