Videospeler inladen...

Herdenkingsmoment Brussels Airport loopt helemaal fout: "Dit maakt het verdriet nog groter"

Op Brussels Airport is de minuut stilte om de aanslagen van twee jaar geleden te herdenken helemaal de mist in gegaan. “Niemand wist wanneer de minuut stilte begon of gedaan was”, vertelt een van de aanwezigen. Daarna was er ook nog eens een probleem met de geluidsinstallatie op de luchthaven, waardoor er plots een luid gezoem door de vertrekhal ging. "Ik ben erg ontgoocheld. Dit maakt het verdriet nog groter", zegt een collega van een van de slachtoffers.

"Normaal gezien moest de minuut stilte beginnen op het moment dat premier Charles Michel bloemen neerlegde", vertelt VRT-journaliste Helen Goedgebeur die ter plaatse was. "Maar de premier heeft die bloemen veel vroeger neergelegd dan gepland."

Daarop ontstond veel verwarring. "Niemand wist wat er gebeurde", vertelt een van de aanwezigen. "7.58u (het uur waarop twee jaar geleden de aanslag plaatsvond en nu de minuut stilte had moeten plaatsvinden, red.) passeerde zonder dat iemand het doorhad. Plots zagen we een deur opengaan en de regering vertrok." 

Technisch probleem met de luidsprekers

Bovendien was er net een technisch probleem met de luidsprekers, waardoor er plots een luid gezoem weerklonk door de vertrekhal. 

"Tijdens de minuut stilte hebben we het aankondigingssysteem volledig uitgeschakeld", zegt Anke Fransen van Brussels Airport. "Daarna hebben we het terug aangezet en is er een storing geweest", klinkt het. (Lees verder onder de video.)

Videospeler inladen...

Slachtoffers voelen zich geschoffeerd

"Dit had zo'n mooi moment kunnen zijn", zegt Danielle Iwens. Ze werkt op de luchthaven, haar collega kwam twee jaar geleden om het leven bij de aanslagen. "Helaas was het echt een moment in mineur. Ik ben erg ontgoocheld, dit maakt het verdriet nog groter."

Danielle snapt ook niet waarom de minuut stilte niet op voorhand werd aangekondigd. "Toen de ministers vertrokken heb ik op mijn klok gekeken: het was 7.57u."

"Een ingetogen ceremonie uit respect voor de slachtoffers"

Bij het kabinet van premier Charles Michel (MR) valt te horen dat "er zeer lang gewerkt is aan de voorbereiding van dit herdenkingsmoment, in samenwerking met de slachtofferverenigingen."

Het was een ingetogen ceremonie omdat de slachtoffers dat zo hadden gevraagd, klinkt het ook. "We hebben een moment willen organiseren dat respect had voor de slachtoffers."

Volgens zijn woordvoerder heeft Michel na het eerste herdenkingsmoment op de luchthaven trouwens de tijd genomen om in het Sheraton Hotel, waar de nabestaanden werden opgevangen, de nabestaanden te spreken, "weg van de camera's en in intieme kring".
 

Videospeler inladen...

Meest gelezen