Video player inladen ...

Belgisch architectenbureau ontwerpt nieuwe Kanal-museum in Brussel: zo zal het eruitzien

Het is stilaan duidelijk hoe Kanal - het museum dat in de voormalige Citroëngarage in Brussel komt - eruit zal zien. Uit 92 voorstellen koos een jury unaniem het ontwerp van noAarchitecten (Brussel), EM2N (Zürich) en Sergison Bates Architects (Londen).

"Een podium voor Brussel." Dat is de naam van het project van de drie architectenbureaus die de grote renovatie van de voormalige Citroëngarage aan de Kanaalzone in Brussel in handen mogen nemen. 

En die oude garage, waarvan u ongetwijfeld de showroom kent die uitkomt op een druk kruispunt, speelt een belangrijke rol in het ontwerp. Het wordt het visitekaartje van de nieuwe cultuurpool, zo is te horen. 

De centrale as van het gebouw is 200 meter diep en je kunt er op bepaalde punten ver doorkijken.  Daarnaast zijn er ook de hellingen die zo typisch zijn voor een garage. "Die schaal die voor de auto gemaakt is, is wat je zeker gaat blijven voelen", zegt An Fonteyne van noAarchitecten aan VRT NWS.  "De hele structuur blijft zichtbaar. De hellingen blijven behouden. De geest van de fabriek blijft ook bestaan. Het moet echt een plek worden van iedereen."

Het kenmerkende witte fries bovenaan de gevel zal rondom het hele gebouw worden verlengd in de vorm van een lichtkrant. Daar zal informatie op verschijnen, maar het kan ook een onderdeel van een kunstproject worden.  De vloeren worden uit de showroom gehaald en daar wordt één groot overdekt plein van gemaakt. "De ramen gaan omhoog, de stad loopt het gebouw binnen en het wordt een plek die voor allerlei evenementen gebruikt kan worden." 

Het hele gebouw zal een oppervlakte hebben van 35.000 vierkante meter. Beneden komen er installaties, performances en concerten, op de bovenverdieping een restaurant.  En er zal ook een dakterras zijn. 

Een straat dwars door het gebouw zal toegang geven tot drie plekken: het museum voor moderne en hedendaagse kunst, het CIVA (Internationaal Centrum voor de Stad, de Architectuur en het Landschap) en een auditorium met 400 zitplaatsen. Allen worden ze opgetrokken in de voormalige werkplaatsen. 

Het architectenteam ziet Kanal als een "gezellige, levendige en dynamische uitwisselingsplek die alle bewoners van Brussel kan aanspreken".  "We zitten hier in het centrum van een complexe stad, een stad met heel veel identiteiten die dan de identiteit van de stad uitmaken en we denken dat het tijd is om elkaar serieus te nemen in die zin en een podium te bieden aan iedereen die dingen wil maken, die dingen wil tonen en die anderzijds geconfronteerd wil worden met anderen die dingen maken", zegt An Fonteyne van noAarchitecten.

In de herfst van volgend jaar wordt gestart met de bouw. De officiële opening is gepland voor eind 2022, maar ook tijdens de verbouwingen zullen er al culturele activiteiten worden gehouden. Het hele project kost zo'n 125 miljoen euro.