Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Keniaanse rechtbank: “Gedwongen anaal onderzoek bij homoseksuele mannen grenst aan marteling”

In Kenia heeft een rechter beslist dat het gedwongen anaal onderzoek bij mannen, die homoseksueel zouden zijn, een illegale praktijk is en grenst aan marteling. Het anale onderzoek werd uitgevoerd om na te gaan of twee mannen met elkaar seks hebben gehad. Homoseksualiteit is verboden in Kenia.

In Kenia werd het anaal onderzoek vaak uitgevoerd bij mannen die opgepakt werden op vermoeden van homoseksualiteit. Een Keniaanse rechtbank oordeelt nu dat de praktijk "ongrondwettig is en de mensenrechten schendt”.

"Deze uitspraak is een geweldige stap"

Het vonnis werd met enthousiasme onthaald in holebigemeenschappen en door de National Gay and Lesbian Human Rights Commission. Ze zijn blij dat deze wrede en onwaardige manier om mannen te behandelen onwettig werd bevonden.

"Deze uitspraak is een geweldige stap, niet alleen om de waardigheid van homoseksuele mannen te garanderen, die niet meer onderworpen hoeven te worden aan deze vernederende onderzoeken. Maar het is ook een geweldige stap voor de rechtsstaat Kenia”, dat zei Eric Gitari directeur van de National Gay and Lesbian Human Rights Commission.

(lees verder onder de foto)

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Homoseksualiteit is, zoals in verschillende Afrikaanse landen, verboden in Kenia. Volgens Human Rights Watch is Kenia een van de acht landen die sinds 2010 gedwongen anale onderzoeken uitvoert bij mannen die van “homoseksualiteit worden verdacht”, samen met Kameroen, Egypte, Libanon, Tunesië, Turkmenistan, Oeganda en Zambia.

Tussen 2010 en 2014 werden in Kenia bijna 600 mannen vervolgd wegens homoseksualiteit. Mogelijk volgt volgende maand een nieuwe doorbraak voor holebi's, wanneer een rechtbank zich buigt over het decriminaliseren van seks tussen mannen. Daar staat momenteel in Kenia een maximumstraf van 14 jaar cel op.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen