Legervakbond: "Met die 15 miljard euro kan het leger ook heel andere dingen doen"

Als blijkt dat de huidige F-16-straaljagers effectief langer kunnen vliegen, "moet dit grondig bestudeerd worden". Dat zegt Yves Huwart van de onafhankelijke legervakbond ACMP. "Die vijftien miljard euro die voor nieuwe straaljagers uitgetrokken is, kan ook elders in het leger geïnvesteerd worden."

"Er is ons altijd voorgehouden dat er geen alternatieven zijn", aldus Huwart. Hij is naar eigen zeggen "verbaasd" over het feit dat de legertop bewust een studie zou hebben achtergehouden voor de regering.

Tegelijkertijd zegt Huwart dat er bij het leger een cultuur van wantrouwen heerst tegenover de politiek. "Ik ga niet zeggen dat iedereen actief de regering tegenwerkt, maar er is een groot wantrouwen tussen het leger en de politiek." Dat komt volgens Huwart door jarenlange besparingen. "Er zijn ons ook valse beloftes gedaan", klinkt het.

Huwart vindt dat de huidige F-16's in dienst moeten blijven als dat mogelijk is. "Wanneer er alternatieven bestaan voor dit dure investeringsprogramma, moeten we dat in overweging nemen." Want met het geld voor de straaljagers kunnen andere zaken gebeuren. "Evenwichten kunnen hersteld worden. Het zware pensioendossier kan verlicht worden."

Meest gelezen