Overgangsfeesten bij vrijzinnigen populair: "Zelfs capaciteitsprobleem"

Dit jaar vieren meer dan 10.000 kinderen hun lentefeest, ook wel eens "het feest van de vrijzinnige jeugd" genoemd. Dat zijn er dubbel zoveel als in 2010. Populair dus. Daar zijn de vrijzinnigen zeker niet rouwig om, al kampen ze wel met een capaciteitsprobleem.

 

Volgens demens.nu vieren er dit jaar exact 10.192 kinderen en jongvolwassenen hun lentefeest (eerste of tweede leerjaar) of feest van de vrijzinnige jeugd (12-jarigen). In vergelijking met 2010 is dat bijna een verdubbeling (toen waren ze met 5.429). Populair dus. Hoe komt dat?

"Mensen houden van feesten en mensen houden van overgangsrituelen. In andere levensbeschouwingen is er wel eens een afname van het aantal rituelen. Maar of die dan daardoor bij ons terechtkomen, dat denk ik niet. Ik denk dat ons aanbod gewoon overtuigt", zegt Sylvain Peeters van de Unie van demens.nu.

We moeten sommige feesten twee keer organiseren, we hebben een probleem met capaciteit 

Sylvain Peeters, voorzitter demens.nu

De seculiere samenleving speelt het succes ook wel in de hand. Maar het zijn vaak leerkrachten niet-confessionele zedenleer die zorgen voor een goed uitgekiende ceremonie. En dat werkt", zegt Peeters nog. Volgens de cijfers van mens.nu is het vooral de provincie Oost-Vlaanderen waar het lentefeest populair is (3.310 kinderen en jongvolwassenen). Ook in de provincie Antwerpen feesten ze duchtig mee (2.715). 

Maar elk succes heeft een schaduwzijde. Organisatorisch duiken er problemen op want er zijn meer en meer grote ruimtes nodig om alles klaar te krijgen. "We zijn geëvolueerd van gewone zalen naar culturele centra. En het is zo dat de zalen die we frequenteren te klein worden. Sommige feesten moeten we twee keer organiseren. We hebben een probleem met capaciteit", weet Peeters.

Meest gelezen