Videospeler inladen...

Lokale verkiezingen in Nederland: "De versnippering is totaal"

De Nederlanders trokken gisteren naar de stembus voor lokale verkiezingen. Belangrijkste conclusie: er hebben nog nooit zoveel partijen in de gemeenteraden gezeten als nu. "De versnippering is totaal", zegt Jeroen Reygaert vanuit Rotterdam.

Met 97 procent van de stemmen geteld is de conclusie duidelijk. "De lokale partijen winnen, ze zijn de grootste van allemaal als je ze als één partij zou tellen, dan halen ze meer dan 30 procent", zegt Reygaert. "Daarmee zouden ze dubbel zo groot zijn als de grootste partij, dat is de CDA. Die blijft landelijk gezien wel nipt de grootste politieke formatie, nét voor de VVD."

Amsterdam: "Hier wordt maar over één partij gesproken"

In Amsterdam was het uitkijken naar Forum voor Democratie, de nieuwe rechtse partij van Thierry Baudet. Die nam in Amsterdam zelfstandig deel aan de verkiezingen. "De verwachte stormloop is het niet echt geworden", zegt Jeroen Reygaert, "Forum voor Democratie haalt zo'n 6 procent van de stemmen. Amsterdam is van nature een zeer linkse stad, rechts-populistische partijen hebben het er nooit gemakkelijk."

"Om nu te zeggen dat Forum de stad op zijn kop gezet heeft, dat is het ook niet. In de Nederlandse hoofdstad wordt eigenlijk maar over één partij gesproken nu en dat is GroenLinks. Zij behalen een enorme overwinning, ze verdubbelen hun stemmenaantal en worden de grootste partij in de stad", ziet Reygaert.

Rotterdam "Een stad van uitersten"

In Rotterdam valt net als in andere steden en gemeenten de grote waaier aan deelnemende partijen op. "Het is een stad van uitersten, van links en rechts, islam-kritisch en islam-geïnspireerd, en dat zien we in de uitslag", zegt Reygaert. "Leefbaar Rotterdam, de partij van wijlen Pim Fortuyn, blijft veruit de grootste. Ze zijn nog dubbel zo groot als de tweede, maar verliezen wel."

"De PVV van Geert Wilders, die voor het eerst in Rotterdam deelnam, komt voor het eerst in de gemeenteraad terecht. De islam-geïnspireerde partijen, met DENK en NIDA op kop, konden zowat 1 op de 6 Rotterdammers bekoren. Aan twee kanten daar dus winst."

Onverwacht is wel het resultaat van de uitsterst linkse SP. "Daarvan werd verwacht dat die het goed zou doen, maar de partij krijgt zware klappen. Alle klassieke partijen trouwens, behalve -opvallend- de VVD van premier Mark Rutte. Die heeft het traditioneel moeilijk in Rotterdam, maar heeft nu zetels gewonnen."

Kunnen we hieruit leren voor de nationale politiek?

"Als we naar de regeringspartijen kijken -CDA, ChristenUnie, D66 en VVD- doen die het over het algemeen zowat hetzelfde als vier jaar geleden. Vooral CDA en ChristenUnie behouden het status-quo, de VVD gaat er lichtjes op vooruit. Zwaar verlies is er wél bij de links-liberale D66. Die krijgen in een aantal steden heel zware klappen en zullen toch eens moeten nadenken."

"Om dan te zeggen dat de oppositiepartijen veel reden tot feesten hebben, dat is nu ook niet het geval. De PvdA krijgt nu de klappen die ze vorig jaar bij de landelijke verkiezingen al incasseerde, net als de SP moet ze een opdoffer verwerken."

"De partij die momenteel in de winning mood is en bijft, is GroenLinks. Ze halen Amsterdam en Utrecht binnen. Eigenlijk winnen ze zo goed als overal als je de lijstjes van steden en gemeenten bekijkt."

Meer lezen?

Meest gelezen