Videospeler inladen...

Macron krijgt rondleiding van Rutte, met Nijntje in een centrale rol

Aan de vooravond van de Europese Top in Brussel op donderdag en vrijdag ging de Franse president Emmanuel Macron op bezoek bij de Nederlandse premier Rutte. De twee bespraken al enkele belangrijke thema's die op de agenda staan. Voor hun diner in Den Haag kreeg Macron een rondleiding in "het Torentje", het kantoor van Rutte.

Het bezoek in Den Haag verliep zeer hartelijk. Mark Rutte grapte dat het geen toeval is dat Frankrijk de favoriete vakantieplek van Nederlanders is. Tijdens de rondleiding in "het Torentje", het kantoor van Rutte, toonde hij een Nijntje-knuffel die hij kreeg van Macrons voorganger François Hollande. Maar de ontmoeting diende vooral om samen te zitten over een aantal dossiers die donderdag en vrijdag besproken worden op de Europese Top in Brussel. De "Duracellmannetjes van Europa" bespraken de thema's tijdens een diner in Den Haag.

Kritische Macron

Emmanuel Macron nam het fiscaal beleid van Nederland op de korrel. Door voordelige tarieven aan te bieden aan grote bedrijven, worden de Europese lidstaten uit elkaar gespeeld. Macron hoopt dat Nederland over de brug komt en de "gemeenschappelijke grondslag vennootschapsbelasting" steunt. Nederland is fel tegen een systeem om het fiscaal beleid binnen de EU op elkaar af te stemmen.

Daarnaast nam de Franse president Nederland op de korrel over het pulsvissen. Volgens Frankrijk is die techniek, waarbij vissen met stroomschokjes worden opgeschrikt en in het net gedreven, niet diervriendelijk. Het Europees Parlement stemde voor een verbod op pulsvissen. Een nederlaag voor Nederland, waar men vindt dat het beter voor het klimaat is. Macron verdedigde de beslissing van het parlement: "Ik geloof dat ze de juiste beslissing namen."

Meest gelezen