AFP or licensors

Politie identificeert dader van bomaanslagen in Austin

De politie heeft de man geïdentificeerd die verantwoordelijk is voor een reeks bomontploffingen in de Amerikaanse stad Austin, in Texas. Het gaat om een 23-jarige man. Het blijft onduidelijk waarom hij de aanslagen gepleegd heeft.

Austin is sinds begin maart het doelwit geweest van vier explosies door pakketbommen. Daarbij zijn twee mensen omgekomen en raakten vier personen gewond. De politie kon gisteren een verdachte en zijn voertuig lokaliseren aan een hotel in Austin. Toen ze de achtervolging inzette, reed de man weg. Hij bracht de bom in zijn auto tot ontploffing en overleed.

De verdachte is nu geïdentificeerd als de 23-jarige Mark Anthony Conditt. De politie kwam hem op het spoor nadat een bompakketje afgegeven was bij een postkantoor. Via camerabeelden konden de speurders achterhalen wie het pakketje afgegeven had.

Zijn oom omschrijft hem in Amerikaanse media als een slimme, vriendelijke "computer geek". De familie heeft het raden naar de motieven van de man. "Dit komt echt uit het niets. We weten het gewoon niet", aldus zijn oom. In een verklaring luidt het dat "we geen idee hadden van de duisternis waar Mark moet hebben in gezeten."

De politie vond een videoboodschap op de telefoon van Conditt. Hij vertelt daarin hoe hij de bommen gemaakt heeft, maar ook daar zou er geen motief uit af te leiden zijn.  "Hij praat niet over terrorisme of haat. Het is een noodkreet van een jongeman die met zichzelf in de knoop zit en praat over de problemen in zijn privéleven", zegt een woordvoerder van politie.

Conditt woonde in Pflugerville, een voorstad van Austin. Zijn huis is doorzocht, er is materiaal aangetroffen dat ook is gebruikt in de bommen.

Meest gelezen