Videospeler inladen...

Premier Michel enthousiast over Europese taks voor internetbedrijven

De Europese Commissie wil dat grote internetbedrijven drie procent belasting betalen op bepaalde inkomsten. Premier Charles Michel is enthousiast: "Het is legitiem dat digitale bedrijven ook hun fiscale bijdrage betalen". Lidstaten die nu aantrekkelijk zijn voor internetbedrijven, vrezen dat ze dit voordeel verliezen. De premier verwacht "een moeilijk debat".  

Gisteren deed de Europese Commissie een voorstel om een belasting voor internetbedrijven in te voeren, soms "Googletaks" genoemd. Grote internetbedrijven zouden drie procent belasting betalen op bepaalde inkomsten. Dat is een eerste stap naar een Europese "digitale economie". Omdat veel internetbedrijven niet fysiek aanwezig zijn waar ze inkomsten verdienen, worden ze maar half zo zwaar belast als gewone bedrijven. 

Bij aankomst op de Europese top in Brussel toont de premier zich enthousiast over het voorstel: "Ik denk dat het nodig is, als we meer steun willen geven aan onze bedrijven, dat iedereen een rechtvaardige bijdrage betaalt." Ierland, Nederland en Luxemburg tonen zich kritisch. Die landen zijn nu fiscaal aantrekkelijk voor internetbedrijven. Zij vrezen dat ze dit voordeel verliezen.  

Het belastingsvoorstel van de EU zal vooral Amerikaanse bedrijven treffen. Amerikaans minister van Financiën Mnuchin zei vorige week dat de VS zich verzet tegen voorstellen die Amerikaanse bedrijven viseren. De premier zegt over Amerika: "We hebben akte genomen vanuit de VS van een strategie in de richting van protectionisme. Dat is een slecht idee." Verder zegt hij: "We moeten een debat zonder taboe voeren. Dat is geen manier om de vrijhandel te beperken. Integendeel, dat geeft onze handel een rechtvaardig kader."

Videospeler inladen...

Meest gelezen