Video player inladen ...

Premier Michel over vervanging F-16: "Geen beslissing zonder volledige duidelijkheid"

De regering zal geen beslissing nemen over de vervanging van de F-16's vooraleer er duidelijkheid is over de beslissingprocedure en de verschillende opties. Dat heeft premier Charles Michel (MR) gezegd tijdens het vragenuurtje in de Kamer, waar hij vragen kreeg rond de achtergehouden informatie over de F-16's.

Normaal gezien had de regering tegen de NAVO-top van juli willen beslissen over de vervanger van onze F-16-gevechtsvliegtuigen. Eergisteren bleek echter dat een rapport met belangrijke informatie werd achtergehouden door hoge militairen, met name over de langere levensduur van de Belgische toestellen.

Premier Michel heeft zich daarover nu voor het eerst uitgesproken, tijdens het vragenuurtje in de Kamer.  "Op basis van de informatie die we vandaag hebben gekregen, komt er geen beslissing zonder de volledige duidelijkheid over een beslissingproces, maar ook over de analyse van de verschillende mogelijke opties."

Over de achtergehouden informatie verwijst Michel naar de interne en externe audits die zullen gebeuren. "Wie wist wat? Er moet nagegaan worden of de procedure besmet is geweest." De resultaten van die audits worden binnen enkele weken verwacht.

Op die manier verklaart de premier dat de volgende hoorzitting in de commissie Defensie over deze kwestie pas na de paasvakantie zal gebeuren, iets wat de oppositie hekelt. "Ik weet dat sommigen altijd onmiddellijk alles willen oplossen en lessen willen trekken. Uit ervaring heb ik geleerd dat het af en toe nodig is met een beetje afstand en met de objectieve informatie de politieke lessen te kunnen trekken."

Over minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA), wiens positie door de kwestie onder druk is komen te staan, heeft premier Michel niet gesproken.