AFP or licensors

Separatisten Catalonië willen regionale leider verkiezen die mogelijk weer cel in moet

De separatistische partijen in Catalonië willen vandaag in een met spoed bijeengeroepen parlementszitting een nieuwe regionale president verkiezen. De zitting begint om 17 uur, zegt het parlement in Barcelona woensdagavond via Twitter. 

De separatisten willen het gerecht te snel af zijn en de Catalaanse ex-regeringswoordvoerder Jordi Turull verkiezen, voor die mogelijk de gevangenis in moet. Vrijdag zou de bevoegde rechtbank oordelen of de 51-jarige opnieuw de gevangenis in moet. Als hij eerder verkozen wordt, kan hij parlementaire immuniteit genieten en zo zijn straf ontlopen.

Turull zat in de herfst in voorlopige hechtenis, vanwege zijn betrokkenheid bij het verboden onafhankelijkheidsreferendum. Na een maand kwam hij op vrije voeten. Turull werd, samen met andere Catalaanse politici, beschuldigd van rebellie.

De drie separatistische lijsten, JuntsPerCat, ERC en CUP, die bij de verkiezingen in de crisisregio in december een nieuwe meerderheid te behalen, proberen al maanden een nieuwe regiopresident te verkiezen. Ze worden daarbij niet geholpen door het feit dat de meeste mogelijke kandidaten gevangen zitten of naar het buitenland gevlucht zijn.

Meest gelezen