Video player inladen ...

Trump straft China voor zestig miljard dollar, Europa blijft voorlopig buiten schot    

In de VS heeft de Amerikaanse president Donald Trump aangekondigd dat hij ter waarde van zowat zestig miljard dollar strafmaatregelen zal nemen tegen economische rivaal China. Trump heeft daarover een decreet ondertekend in het Witte Huis. De onderhandelingen met Europa zijn aan de gang. 

De Amerikaanse president Trump neemt ter waarde van zowat zestig miljard dollar strafmaatregelen tegen China. Trump beschuldigt de Aziatische grootmacht van oneerlijke handelspraktijken en het stelen van intellectuele eigendom. De president voert daarom heffingen in op de invoer van Chinese producten. Zijn handelsgezant Robert Lighthizer moet binnen de vijftien dagen een lijst van producten voorstellen.

De ongeveer zestig miljard dollar moet een "compensatie zijn voor de winsten die de Chinezen behalen via oneerlijke handelspraktijken".

Minister van Financiën Steven Mnuchin moet binnen de zestig dagen nieuwe voorstellen doen, rond beperkingen op investeringen van Chinese bedrijven, om de technologieën veilig te stellen die van strategisch belang zijn voor de VS.

"Vrijstelling Europa en zes andere landen"

De Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer heeft eerder vandaag aangekondigd dat de VS Europa en enkele andere landen voorlopig gaat vrijstellen van invoerheffingen op staal en aluminium. 

Wie een voorlopige vrijstelling krijgt van de invoerheffingen zijn:  Europese Unie, Australië, Argentinië, Brazilië en (Zuid-)Korea. Ook Canada en Mexico, de twee Nafta-landen blijven gespaard.

"VS wordt niet correct behandeld"

De president had op 8 maart aangekondigd dat hij voor 25 procent tol zou heffen op de invoer van staal en 10 procent voor aluminium. Trump deed dit omdat hij vindt dat zijn land niet correct behandeld wordt inzake handel.

Video player inladen ...